Супа топчета с лимон

Пролетна версия на класическата рецепта

1 от общо 3 гласа
70 мин.
Необходими продукти

телешко месо - 600 гр

лук - 1 глава

ориз - 50 гр

магданоз - 1/3 връзки

копър или мента - 1/3 връзки

зехтин - 2 с.л.

зеленчуков бульон или вода - 2 л

масло - 50 гр

яйца - 2 броя

лимонов сок - 4 с.л.

брашно за овалване - 2 с.л.

сол

черен пипер

Рецептата на Mate Kitchen за супа топчета е свеж пролетен прочит на традиционната рецепта. Готви се по-бързо и с ограничен набор от продукти, но за сметка на това е много интересна. Вкусът е различен от това, което сте свикнали да свързвате със супа топчета, а причината е бистрият бульон и продуктите, сложени в самата кайма.

Свежестта в тази рецепта за супа топчета с лимон идва от копъра. Обикновено го добавяме в ястията накрая, за да се запази свежестта му. Той обаче обогатява по много интересен начин вкуса на каймата и затова този път го добавяме при нея. По същия начин можете да си направите пълнени тиквички с кайма и бял сос, като омесите копъра в каймата. Получава се великолепно ястие, твърдят от Mate Kitchen.

Още една разлика с традиционната супа топчета е, че размерът на топчетата е доста по-голям. Те приличат повече на сватбарски кюфтенца и в порция след това влизат не повече от 3-4. Може да вземете само телешка кайма, както правят от Mate Kitchen, само свинска или пък смес - изборът е изцяло ваш. Кулинарят на Mate Kitchen Георги Николов залага на телешката, защото прави супата по-силна. Ако купите изцяло свинска кайма, трябва да имате предвид, че топчетата ще се стопят и ще станат наполовина по-малки.

Застройката в нашата рецепта за супа топчета е повече от елементарна. За нея ви трябват две цели яйца и сокът от половин лимон. Без кисело мляко, без брашно, без нищо друго, но пък с много свежест и приятен възкисел вкус. Именно това я прави апетитна дори в топлото време. Да ви е вкусно!

Начин на приготвяне:

1. Смесете каймата, наситнения лук, ориза, магданоза, копъра и зехтина в голяма купа и подправете със сол и черен пипер. Омесете за кратко и оформете на малки топчета.

2. Сипете брашното върху плитка чиния и оваляйте кюфтенцата в него.

3. Налейте бульона (или водата) в тенджера, добавете маслото, подправете със сол и черен пипер и оставете да заври.

4. Добавете кюфтетата постепенно, като слагате по няколко наведнъж, за да избегнете понижаване на температурата. Намалете огъня, покрийте с капак и оставете да се готви за около 30 минути, докато месото и оризът се сварят.

5. Междувременно разбийте яйцата с лимоновия сок в купа. Сложете черпак от горещата течност, за да изравните температурата, след което постепенно върнете сместа в супата.

6. Веднага дръпнете от огъня и поднесете супата топла.

Внимание: Съдържа яйца, брашно и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти