Сарми с лозови листа

Традиционна рецепта за добре познатото ни ястие

5 от общо 1 гласа
70 мин.
Необходими продукти

1 кг свински врат

30-40 бр. лозови листа от буркан

150 г ориз

1 глава лук

3 скилидки чесън

½ връзка магданоз

¼ връзка копър

2 органични лимона

сок от 1 лимон

зехтин

сол и черен пипер

Това е рецепта за сарми с домашно приготвени лозови листа и смляно на момента свинско месо.  Класическа за региона на Балканите рецепта, представена от словенския готвач Примож Долничар.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете свинското месо на парчета и го смелете на кайма. Прехвърлете в голяма купа.

2. Извадете лозовите листа от буркана и ги накиснете в купа със студена вода за 30 минути.

3. Измийте ориза добре под течаща вода и го прецедете. Добавете го към каймата. Нарежете лука и скилидките чесън на ситно и добавете и тях. Добавете нарязаните магданоз и копър и овкусете със сол и черен пипер. Омесете добре сместа с ръце.

4. Постелете дъното на тенджера с лозови листа. Върху тях подредете нарязаните на кръгчета 2 органични лимона.

5. По средата на всяко лозово листо поставете от сместа с кайма и ориз и завийте на руло/сарма. Подредете сармите в тенджерата, плътно една до друга. Залейте сармите със 100 мл зехтин и сока на 1 лимон. Поставете тенджера върху сармите и залейте с вода. Захлупете съда и оставете сармите да къкрят 45 минути.

6. Поднесете сармите с месо и ориз с няколко лъжици домашно кисело мляко.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти