Салата с киноа, червена ряпа и нар

Разнообразие от вкусове и текстури

4 от общо 2 гласа
45 мин.
Необходими продукти

ряпа - 2 бр.

нар - 1 бр.

прясна целина - 5-6 стръка

чесън - 3 скилидки 

киноа - 200 гр 

зехтин - 120 мл 

орехи - 30 гр 

мед - 4 с.л. 

горчица - 1 с.л. 

ябълков оцет на вкус

сол на вкус

Салата с ряпа, но предварително маринована и запечена до златисто, сочни зрънца нар и листа прясна целина, обединени от овкусена с богат дресинг киноа. Имате ли смелостта да опитате нещо различно?

Нямаме навика да ядем много ряпа. Обичайно я стържем на салата с моркови или пък приготвяме домашен лек против кашлица от черна ряпа. Тя влиза в състава на прочутата кунинска туршия, но като че ли с това приключва присъствието й на нашата трапеза. Затова решихме да ви провокираме с една нетрадиционна салата с ряпа на Mate Kitchen, в която тя преминава термична обработка. И не само това – мариноваме я в чесън, мед и зехтин. Използвахме червена ряпа, защото е по-сладка и не така остра като черната. Може да ползвате и бяла, разбира се – с каквато разполагате.

Харесваме точно тази рецепта с ряпа заради разнообразието от вкусове и текстури в нея. Сладникавата печена ряпа, деликатно киселите зрънца нар, характерната острота на прясната целина, орехите, които, впрочем, можете и да запечете. Всички те изглеждат невъзможна комбинация, но киноата прави вълшебството тук. Тя обединява всичко. И понеже дресингът попива в малките зрънца, зеленчуците всъщност успяват да запазят своя натурален вкус.

И понеже стана дума за дресинг, киселината в тази салата с ряпа съвсем не е достатъчна. Тя дори не е фокус. Имаме мед, зехтин, горчица, ябълков оцет. Не го заменяйте с винения, защото той е по-остър. В никакъв случай не ползвайте лимонов сок, защото няма да овкуси достатъчно. Спазете продуктите и пропорциите първия път. Ако нещо ви липсва, може да коригирате при следващото приготвяне.

Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Смачкайте чесъна и го смесете с половината зехтин, сол, 2 лъжици мед и оцет. В тази марината сложете обелената и нарязана на хапки ряпа да се овкуси за няколко минути.

2. Покрийте тава с хартия за печене и върху нея изсипете ряпата заедно с цялата марината. Изпечете я на 200 градуса до златист захар.

3. През това време сварете киноата по указанията на пакета. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.

4. След като се охладят киноата и ряпата, ги смесете в купа и към тях прибавете изчистените семена нар, нарязаните листа целина и нарязаните орехи.

5. От 60 мл зехтин, 2 с.л. мед, щипка сол, горчицата и ябълков оцет на вкус направете винегрет. Разбъкайте добре и овкусете с него салатата.

6. Разбъркайте салатата много добре, за да се разпределят равномерно нара, ряпата и целината и поднесете.

Внимание: Съдържа горчица, орехи и прясна целина, които може да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти