Питки за Бъдни вечер

Ето как да замените големия празничен хляб с повече на брой колачета

4.33 от общо 3 гласа
160 мин.
Необходими продукти

брашно - 600 гр

хладка вода

олио - 50 мл

суха мая 7 грама - 1 пакетче

захар - 2 ч.л.

сол - 1 ч.л.

оцет - 3 ч.л.

В някои краища на България вместо голям празничен хляб приготвят питки за Бъдни вечер и ги наричат колачета. Отделните хлебчета трябва да са нечетен брой, разказват кулинарите от Mate Kitchen. Предвижда се по едно за всеки от членовете на семейството, както и за Богородица и за дома. Във всяко от тях се скрива дряново клонче с наречен късмет или пък само в едно от тях се слага паричка. Питките се замесват с мая, а отделно домакинята приготвя малка содена питка, с която най-малкото момиченце в дома кани Господ на вечеря.

Именно рецептата за тези питки за Бъдни вечер ни показват от Mate Kitchen. Тестото е съвсем просто – брашно, вода, мая, сол, олио, но е толкова вкусно. През останалото време от годината месим питки с масло, яйца, кисело или прясно мляко и те са великолепни. Тук обаче особената атмосфера и уютът на празника придават великолепие на простичките ястия. Семплият хляб, постните гозби, бобът, сармите, пълнените сухи чушки – всичко е толкова вкусно, защото е подправено с магията на Христовото раждане. И да, можем да си ги направим и по друго време, но вкусът им на Бъдни вечер е друг.

Решите ли да си направите питки за Бъдни вечер, оставете ги за финала. Замесете ги, след като сте приключили с всички други приготовления, за да ги сложите на масата още топли. И докато ги месите, наречете тестото с любов, благоденствие, здраве, мир и споделеност.

Начин на приготвяне:

1. В хладката вода разтворете сухата мая и захарта, разбъркайте добре и оставете на топло да шупне. Може да я сложите в затоплена на 40 градуса фурна.

2. След като маята шупне, към нея добавете солта, оцета и 30 мл от олиото. Разбъркайте всичко много добре и започнете да прибавяте брашното на порции до пълното му усвояване.

3. Поръсете плота с брашно и доомесете върху него полученото меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса докато удвои обема си.

4. Премесете втасалото тесто и го разделете на 9 топчета. Наредете ги на разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене, и ги оставете да втасат повторно за 20-25 минути.

5. Намажете втасалите питки с олио и ги изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до златист загар (35-40 минути).

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти