Пита с домати и праз

Непретенциозно ястие за хладните вечери

3.5 от общо 16 гласа
160 мин.
Необходими продукти

брашно - 500 гр

суха мая 7 грама - 1 пакетче

яйца - 1 бр.

олио - 200 мл

сирене - 200 гр

праз - 3-4 стръка

стерилизирани домати на кубчета - 1 малка кутия

сол на вкус

Топлата пита с домати и праз е много примамлива в студените дни или вечери, отбелязват от Mate Kitchen. Има подчертано зимен, български вкус и ни показва колко много възможности се крият в обикновеното хлебно тесто. Необходими са ви само брашно, мая, едно яйце, праз и домати. През друго време от годината едва ли бихте си я направили, но през зимата ще ви се услади, носейки усещане за уют и дом.

По желание, в средата на печенето можете да наредите върху питата парченца тънка нарязана сланина, съветва Mate Kitchen. Те ще се разтопят и омазнят горната част, като придадат допълнителен вкус. А щом се запекат, стават приятно хрупкави.

Практиката показва, че когато на масата има топла пита с домати и праз, основно ястие съвсем не е нужно. Нарязани на тънко мезета, две-три купички с традиционни нашенски разядки като лютеница, кьопоолу, може би малко сирене, маслини, туршия и каничка с вино! 

Начин на приготвяне:

1. Разбъркайте маята с малко брашно в около 200 мл хладка вода и я оставете на топло да шупне.

2. Разбийте яйцето със 100 мл от мазнината. Добавете тази смес и маята към брашното и омесете меко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса.

3. През това време почистете праза, нарежете го и го задушете до омекване в останалите 100 мл мазнина. След това прибавете доматите, оставете ги да се готвят на тих огън около 10 минути и оттеглете от котлона. Към тази смес прибавете натрошеното сирене.

4. Разделете втасалото тесто на две равни части.

5. Едната половина разстелете на дъното на тава, покрита с хартия за печене. Изсипете отгоре сместа от праз и домати, и покрийте с разточената друга половина от тестото. Покрийте внимателно от всички страни.

6. Печете питатата на 180 градуса за около 40-45 минути.

Внимание: Съдържа яйца, сирене и брашно, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти