Млечна разядка с печен сусам

Бърза и лесна за приготвяне

5 от общо 1 гласа
15 мин.
Необходими продукти

крема сирене - 125 гр

сусам - 100 гр

масло - 50 гр

маслини без костилка - 50 гр

орехи смлени - 30 гр

магданоз - 5 стръка

зелен лук - 1 стрък

черен пипер на вкус

Тази млечна разядка с печен сусам по рецепта на Mate Kitchen не се вписва в традиционните представи за разядка. В нея не можеш да си потопиш хляб, а трябва да си я намажеш, защото основните ѝ съставки са сирене и масло. Тя съчетава млечната мекота със свежестта на зеления лук и магданоза, специфичния вкус на маслините и хрупкавостта на суровите орехови ядки. Може да я подправите с малко черен пипер, но това е изцяло по желание, тъй като много хора не харесват комбинацията от черен пипер с млечни продукти.

В приготвянето на тази млечна разядка няма никакви специфики. Единствената ни препоръка е да бъдете внимателни, когато запичате сусама. Бъркайте непрекъснато, за да не изгори, и щом видите, че цветът му започва да се променя, го оттеглете от котлона. Изсипете го от тигана, защото той е горещ и ще продължи да пече зрънцата. Най-добре го прехвърлете в порцеланова чиния, която ще го охлади веднага.

Непременно поднесете охладената млечна разядка с печен сусам с тънки филийки препечен хляб. Съчетава се еднакво добре и с бял, и с царевичен, и с пълнозърнест. Може да добавите към нея и цели листенца пресен магданоз за онези, които обичат вкуса на тази толкова българска зелена подправка.

Иначе трябва да знаете, че тази млечна разядка с печен сусам ще ви спаси, ако следобед усетите внезапен пристъп на глад. Една филийка от нея ще ви пази сити до вечерята. Самата вечеря пък може да бъде комбинация от няколко разядки, нарязани на тънко мезета, различни видове хляб и голяма салата. Понякога това е всичко, от което имаме нужда. И бутилка хубаво вино, разбира се.

Начин на приготвяне:

1. Смесете сиренето с омекналото масло, нарязаните на ситно маслини и лук, магданоза, ореховите ядки и черния пипер. Разбъркайте добре сместа.

2. Сложете сусама в тефлонов тиган и го запечете на котлона за кратко, като непрекъснато разбърквате, за да не изгори.

3. Вземете стреч фолио и разпределете върху него сусама. Оформете сместа от сирене във формата на салам и я сложете върху сусама.

4. С помощта на фолиото завийте като бонбон. Внимавайте да има сусам от всички страни. Сложете го в хладилника да стегне.

5. След няколко часа извадете, отстранете фолиото внимателно, нарежете на колелца охладената млечна разядка и поднесете с препечени филийки.

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа орехи, масло, сусам и крема сирене, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти