Бърз пай с бутер тесто и спанак

Свежа рецепта за обяд или вечеря

3.18 от общо 17 гласа
60 мин.
Необходими продукти

бутер тесто - 1 лист 

спанак или микс от спанак, лапад и киселец - 600 гр 

сирене - 250 гр 

яйца - 3 броя 

кисело мляко - 1 ч.ч. 

брашно - 2 с.л. 

олио - 3 с.л. 

масло - 30 гр 

чесън - 1 скилидка 

черен пипер на вкус

сол на вкус

Един по-елегантен прочит на комбинацията от спанак, сирене и бутер тесто – вместо традиционните банички, избрахме да ги превърнем в бърз пай по рецепта на Mate Kitchen. Бърз е, защото не се налага да месите тесто, а ползвате готово бутер тесто. Ако купите свежо, дори няма да се налага да планирате готвенето от предишния ден, за да имате време да го размразите. Просто задушавате зеленолистните за плънката, редите в тавата и печете – за час ще сте готови.

Защо казваме зеленолистни? Защото можете да си направите този бърз пай не само със спанак. Бихте могли да го замените с лапад през пролетта или да комбинирате спанак, лапад и киселец. Копривата не е много подходяща тук, защото има по-блудкав вкус, сготвена по този начин. Нея си я запазете за супа. Спанакът е идеалният вариант за всички сезони, тъй като можете да го намерите в магазина целогодишно.

Рецептата за бърз пай с бутер тесто и спанак ще ви допадне, ако искате нещо леко за обяд или вечеря. Оставен да изстине, той е подходящ и за предястие, а защо не и за следобедна закуска. Познаваме хора, за които храната не е свързана с каквито и да било ограничения и не държат на разделението закуска, обяд и вечеря. Затова си го хапнете когато и както ви харесва. Няма нищо задължително. Единствено важно е да ви е вкусно.

Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Почистете спанака, измийте го и го нарежете. Задушете го заедно с накълцания чесън в олиото и маслото. След като обемът му падне, го подправете със сол и черен пипер на вкус и дръпнете от котлона.

2. След като спанакът се охлади леко, прибавете към него брашното, киселото мляко, 2 яйца и 1 белтък, както и натрошеното сирене.

3. Разстелете бутер тестото в ниска тава, като направите борд, за да не изтича плънката. Запазете част от него, за да направите ленти.

4. Изсипете вътре спаначената смес, отгоре кръстосайте ленти от бутер тесто, намажете ги с останалия жълтък и изпечете пая на 200 градуса за 30 минути.

Внимание: Съдържа яйца, сирене, брашно, кисело мляко и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти