паста - 500 гр
бяло вино - 300 мл
спанак - 300 гр
червен лук - 1 глава
чесън - 1 глава
авокадо - 1 бр
масло - 40 гр
пармезан - 60 гр
зехтин - 80 мл
прясна мащерка - 4 стръка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Ако обичате рецептите, които изглеждат сложни и скъпи, но всъщност се приготвят лесно и със скромен бюджет, задължително си направете паста със спанак и бяло вино. Още днес, не чакайте повод! Тази рецепта е повече от достатъчен повод, споделят от Mate Kitchen.
Великолепна кремообразна текстура, без обаче да тежи. Пресни съставки, минимум термична обработка, точно подбрани акценти. Във всяка хапка имаме лек кисел намек от виното, сладост от спанака, щипка пикантност от чесъна, свежест от авокадото, пармезан за баланс. Нищо повече, нищо по-малко – чудесен баланс!
Големият плюс на свежата паста със спанак и бяло вино е, че рецептата е на практика универсална. Тя може успешно да везе в ролята на основно ястие за по-лек обяд или вечеря. Можете да я поднесете и като предястие или гарнитура. Приготвя се бързо, което я прави изключително удобно решение за делничните дни. В същото време този жив и грабващ погледа зелен цвят придава особена празничност на трапезата, така че може да я запазите и за специален повод.
Ефектът от тази паста със спанак и бяло вино винаги е един и същ. Апетитно и красиво ястие, което опитваш първо с очи. Богат цвят, свежест и онова усещане за домашен уют – нещо вкусно, приготвено ей така, с много любов и минимален бюджет.
Чаша от същото бяло вино до чинията и хапването се превръща в празник.
Приятно готвене и добър апетит!
1. Обелете чесъна. Обелете и лука и го разрежете на две. Сложете ги в глинено гювече заедно с мащерката, полейте ги със зехтин, сложете капака и печете от студена фурна на 200 градуса за 35 минути.
2. След като се изпекат и охладят, сложете в блендер спанака, авокадото, бялото вино, чесъна и лука и блендирайте до гладко пюре.
3. Сварете пастата по указанията на опаковката. Отцедете я и я върнете в тенджерата. Сложете я на котлона на умерена температура и добавете маслото, пармезана и зехтина, останал от печенето на лука и чесъна.
4. Разбъркайте добре и след като маслото и сиренето се разтопят, прибавете пюрето от спанак. Разбъркайте, гответе няколко минути и сервирайте с допълнително пармезан.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.
