Пай с праз и картофи

Пай с праз и картофи

0 от общо 0 гласа
80 мин.
Необходими продукти
  • кори за баница - 8 броя - 3.19 лв
  • картофи - 2 броя - 0.69 лв
  • праз - 2 стръка - 2.23 лв
  • яйца - 1 бр - 0.67 лв
  • кашкавал - 100 гр - 2.25 лв
  • крема сирене - 300 гр - 7.19 лв
  • масло - 80 гр - 2.11 лв
  • сусам - 2 с.л. - 0.10 лв
  • магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Сладък праз, пухкави картофи, хрупкави препечени кори – с всяка хапка пай с праз и картофи и небцето, и стомахът, и душата пеят. Комбинацията е съвършена. Не прекалено богата, но достатъчно плътна да задоволи глада, без да създава усещане за тежест. Еднакво вкусен е и със салата, и с купичка кисело мляко, и с чаша гъст айрян. Непретенциозен и може би заради това толкова вкусен.

С пай с праз и картофи на Mate Kitchen можете да посрещнете гости, да сложите началото на спокойна и уютна вечеря вкъщи, а в краен случай – да заситите глада следобед между три едновременно спешни задачи. Универсален е и може да се хапва и студен. Дори да сте го приготвили току-що, изчакайте да се охлади леко и чак тогава го поднесете.

Това, което особено ни допада в рецептата, е използването на простички и достъпни продукти. Само не се изкушавайте да замените праза с лук или да ги смесвате. Ще съсипете вкуса. Празът е изключително деликатен. Няма го този тежък вкус и дъх, който е типичен за лука, и именно това прави нашия пай толкова фин.

Ако искате повече характер в чинията си, може да експериментирате при сирената. Запазете основата от крема сирене, но вместо кашкавал сложете чедър, бри, камембер или друго сирене с по-остър вкус. Ще се получи приятен баланс с праза и картофите.

Каквото и да изберете, помнете, че истинската домашна храна е не просто за ядене, а за споделяне. Споделете удоволствието!

Да ви е вкусно!

1. В тиган разтопете маслото и задушете обеления и ситно нарязан праз. Овкусете го със сол и черен пипер и след като омекне, добавете ситно нарязания магданоз.

2, Прехвърлете задушения праз в купа и го разбъркайте с крема сиренето докато се получи еднородна смес.

3. Обелете картофите и ги нарежете на много тънки шайби с помощта на ренде.

4. Намажете корите за баница две по две с мазнина. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, така че външните им ъгли да се простират извън съда.

5. Разпределете кремообразната смес с праз, така че да се получи основа с дебелина 5 мм. Върху нея подредете картофените шайби.

6. Съберете и надиплете във формата на кръг краищата на корите. Намажете целия пай с останалото масло и разбитото яйце.

7. Поръсете сусам върху корите, а върху картофите разпределете настъргания кашкавал и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар (30-35 минути).

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа кори за баница, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа сусам, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа крема сирене, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти