- кори за баница - 8 броя - 3.19 лв
- картофи - 2 броя - 0.69 лв
- праз - 2 стръка - 2.23 лв
- яйца - 1 бр - 0.67 лв
- кашкавал - 100 гр - 2.25 лв
- крема сирене - 300 гр - 7.19 лв
- масло - 80 гр - 2.11 лв
- сусам - 2 с.л. - 0.10 лв
- магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Сладък праз, пухкави картофи, хрупкави препечени кори – с всяка хапка пай с праз и картофи и небцето, и стомахът, и душата пеят. Комбинацията е съвършена. Не прекалено богата, но достатъчно плътна да задоволи глада, без да създава усещане за тежест. Еднакво вкусен е и със салата, и с купичка кисело мляко, и с чаша гъст айрян. Непретенциозен и може би заради това толкова вкусен.
С пай с праз и картофи на Mate Kitchen можете да посрещнете гости, да сложите началото на спокойна и уютна вечеря вкъщи, а в краен случай – да заситите глада следобед между три едновременно спешни задачи. Универсален е и може да се хапва и студен. Дори да сте го приготвили току-що, изчакайте да се охлади леко и чак тогава го поднесете.
Това, което особено ни допада в рецептата, е използването на простички и достъпни продукти. Само не се изкушавайте да замените праза с лук или да ги смесвате. Ще съсипете вкуса. Празът е изключително деликатен. Няма го този тежък вкус и дъх, който е типичен за лука, и именно това прави нашия пай толкова фин.
Ако искате повече характер в чинията си, може да експериментирате при сирената. Запазете основата от крема сирене, но вместо кашкавал сложете чедър, бри, камембер или друго сирене с по-остър вкус. Ще се получи приятен баланс с праза и картофите.
Каквото и да изберете, помнете, че истинската домашна храна е не просто за ядене, а за споделяне. Споделете удоволствието!
Да ви е вкусно!
1. В тиган разтопете маслото и задушете обеления и ситно нарязан праз. Овкусете го със сол и черен пипер и след като омекне, добавете ситно нарязания магданоз.
2, Прехвърлете задушения праз в купа и го разбъркайте с крема сиренето докато се получи еднородна смес.
3. Обелете картофите и ги нарежете на много тънки шайби с помощта на ренде.
4. Намажете корите за баница две по две с мазнина. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, така че външните им ъгли да се простират извън съда.
5. Разпределете кремообразната смес с праз, така че да се получи основа с дебелина 5 мм. Върху нея подредете картофените шайби.
6. Съберете и надиплете във формата на кръг краищата на корите. Намажете целия пай с останалото масло и разбитото яйце.
7. Поръсете сусам върху корите, а върху картофите разпределете настъргания кашкавал и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар (30-35 минути).
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кори за баница, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сусам, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа крема сирене, което може да предизвика алергични реакции.
