Зеленчуков сач

Вкусен и засищащ

2.5 от общо 4 гласа
40 мин.
Необходими продукти

гъби - 500 гр

зелени чушки - 1 бр.

червени чушки - 1 бр.

домати - 1 бр.

лук - 1 глава

кашкавал - 100 гр

олио - 50 мл

сол на вкус

черен пипер на вкус

Готвенето на сач е по-лесно, отколкото изглежда. Този простичък глинен съд е изключително функционален, разказват от Mate Kitchen. Можете да го поставите във фурната, на котлон, в пещ, дори на открит огън. Ястията, приготвени на сач, имат особен вкус и текстура, освен това са изключително атрактивни при поднасяне. Основната причина за това е, че когато оттеглите сача от огъня, готвенето всъщност не престава. Той е толкова нагрят, че храната продължава да се готви буквално докато я сервирате.

Погрешно се смята, че на сач се приготвя само месо. Тази рецепта на Mate Kitchen за зеленчуков сач с гъби е перфектното доказателство за обратното. Ако пропуснете кашкавала или пък го замените с растителен, той се превръща в чудесно ястие за пости.

Можете да използвате сача и за да приготвите пухкави катми, гюзлеми или пък пърленки. Със сигурност ще ви върнат вкусове и аромати от детството или пък от кухнята на баба.

Начин на приготвяне:

1. Ако никога досега не сте готвили на сач, първото, което трябва да направите, е да го закалите. За целта трябва да намажете обилно съда с мазнина и да го служите във фурната на ниска температура. По този начин давате възможност на глината да абсорбира мазнината. След като се справите с тази задача, можете да преминете към същинското готвене.

2. Махнете пънчетата на гъбите. Обелете ги или ги почистете с мека четка от евентуални песъчинки. Почистете чушките от семките и ги нарежете на едро. Нарежете лука и домата на дебели шайби.

3. Намазнете сача и наредете зеленчуците. Върху тях подредете гъбите с отвора нагоре.

4. Полейте с олио, подправете със сол и черен пипер. Във всяка гъба сложете кубче кашкавал. Ако постите, можете да пропуснете частта с кашкавала или просто да го замените с растителен.

5. Запечете ястието на силна фурна за 20 минути. Извадете го, като внимавате да не се изгорите.

6. Поръсете зеленчуковия сач с нарязан магданоз и сервирайте.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа кашкавал, който може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти