Задушен октопод с червено вино

Рецепта от средиземноморската кухня

Задушен октопод с червено вино
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Тази гръцка рецепта е типична за средиземноморската кухня. Характерното за гръцката кулинарна традиция е и допълнителният силно ориенталски привкус, познат и у нас.

Необходими продукти за 4 порции:
1 кг октопод
500 г лук, нарязан на полумесеци
1 ч. л. червен пипер на зърна
1 дафинов лист
500 г домати
200 мл червено вино
2 с. л. винен оцет
4 с. л. зехтин
4 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 ч. л. захар
1 с. л. нарязан пресен риган
2 с. л. нарязан пресен магданоз
1 с. л. кедрови ядки

Начин на приготвяне:

1. Октоподът се почиства и се слага в 2 л вряща вода заедно с дафиновия лист, черния пипер и една шепа от лука. Оставя се да ври на слаб огън 50 мин.

2. Доматите се обелват и се срязват на четвъртини.

3. Октоподът се нарязва на парченца. Главата се маха.

4. В тиган с капак се слага да се загрее зехтинът. Слагат се лукът и чесънът и се разбъркват 3 мин. Прибавят се доматите, захарта, риганът, магданозът, виното и оцетът.

След като всичко поври 5 мин., се подправя със сол, добавя се октоподът и се покрива. Оставя се да къкри на много слаб огън 5-10 мин. Сервира се поръсен с много свежи подправки, кедрови ядки и пресен хляб.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти