Сос Болонезе и чеснов хляб

Пиршество от вкусове

5 от общо 1 гласа
55 мин.
Необходими продукти

1 малка глава лук

3 скилидки чесън

2 моркова

3 стръка целина

2 ч.л. едър лют червен пипер

80 г пушен бекон, на резени

700 г телешка кайма

пресни мащерка и розмарин

2 с.л. доматена паста

400 мл червено вино

2 х 400 г консерви нарязани домати

1 с.л. дижонска горчица

кубче телешки бульон

шепа магданоз

20 г пармезан

соев сос

сос Уорчестър

 

За чесновия хляб:

4 филии хляб с квас

50 г масло

4 скилидки чесън

1 ч.л. едър лют червен пипер

20 г пармезан

Начин на приготвяне:

1. Загрейте голям, дълбок тиган с двойно дъно върху котлона заедно с 3-4 с.л. олио. Запържете каймата до кафяво, като непрекъснато я разделяте на песъчинки.

2. Щом каймата се запържи добре, намалете силата на огъня и добавете нарязания на ситно лук, настърганите скилидки чесън и морков, нарязаните на ситно бекон и целина. Разбъркайте така, че беконът да отиде на дъното и да се запържи.

3. Щом зеленчуците са поомекнали, добавете 2 цели стръка розмарин и 3-4 стръка мащерка. Добавете едър лют червен пипер и доматенато пюре. Пъхнете цяло парче пармезан в сместа. Усилете огъня и налейте червеното вино. Изчакайте то да се изпари почти напълно и с помощта на дървена лъжица разбъркайте добре, като обирате всичко от дъното на тигана.

4. Добавете нарязаните домати, горчицата, по около 1 с.л. соев сос и сос Уорчестър. Добавете кубче телешки бульон, разбъркайте и намалете огъня. Поставете капак и оставете соса да къкри около 30-35 минути.

5. За чесновия хляб разтопете маслото в тиган. Добавете необелените и смачкани с ръка скилидки чесън. Намалете силата на огъня и оставете за 1-2 минути маслото да попие чесновия аромат. Добавете лютия черен пипер и сол. Поставете 2 филии в тигана. Щом се запържат от едната страна, ги обърнете. Щом дръпнете от огъня, настържете пармезан върху филиите. Изчакайте пармезанът да се разтопи и нарежете хляба на пръчици.

6. Разбъркайте соса и поръсете с листенца магданоз и малко настърган пармезан. Поднесете сос Болонезе с купчина от чеснов хляб. Използвайте соса и за паста.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти