Салата със скариди, захаросана тиква и ябълков чипс

Богата и апетитна

0 от общо 0 гласа
180 мин.
Необходими продукти

За захаросаната тиква:

400 г тиква

1 кг захар

3 с.л. захар

 

За ябълковия чипс:

1 ябълка

2 лимона, сок

 

За салатата:

листа спанак

рукола

орехи

6 скариди

зехтин

1 с.л. саламурено козе сирене

Тази богата салата изисква предварителни приготовления. За да се захароса тиквата, тя първо трябва да се вари в захарен сироп, а след това да се изсуши във фурната за поне 6 часа. Ябълковият чипс също се нуждае от изсушаване, което може да стане едновременно с тиквата. Всички останали съставки се приготвят и съчетават на момента, за да са възможно най-свежи.

Начин на приготвяне:

1. Обелената тиква нарежете на кубчета с размери 1.5х1.5 см. Бланширайте тиквата в тенджера с вряща вода за 4 минути. Прецедете я и я сложете в купа. В тенджера сипете ½ литър вода и 1 кг захар. Разбърквайте, докато сместа се загрее и захарта се разтопи. Залейте тиквата със захарния сироп и оставете да престои 24 часа. След това я прецедете в тенджера, тиквата поставете в купа. Към водата от тиквата добавете около 3 с.л. захар и изчакайте сместа да заври. Залейте тиквата отново с подсладената вода и оставете да престои 24 часа. Повторете този процес в продължение на 7 дни. На седмия ден оставете тиквата да престои не 24 часа, а 5 дни. След това я прецедете и подредете в тава, постлана с хартия за печене. Изсушете тиквата на 100 градуса с вентилатор за 6-7 часа.

2. За ябълковия чипс извадете твърдата вътрешност на ябълката със семките с помощта на специален уред. Нарежете ябълката на кръгли резени с дебелина 3 мм и ги сложете в купа. Залейте ги с вода и изтискайте сока на 2 лимона. След 4 минути извадете кръгчетата и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. Изсушете ги в загрята фурна на 100 градуса с вентилатор за 6 часа.

3. В сух тиган запечете орехите за кратко.

4. Загрейте малко олио или зехтин в тиган и в него запържете скаридите за 2-3 минути, докато променят цвета си.

5. В голяма дълбока чиния сложете листата спанак и рукола. Поръсете ги със сол, оцет и зехтин и разбъркайте. Върху тях разпръснете кубчета захаросана тиква, запечени орехи и козе сирене. Подредете няколко кръгчета ябълков чипс, тънки резени праскова от компот по желание. Най-отгоре подредете скаридите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти