Създадено за Krina

Ризото с пиле, зеленчуци и ориз Арборио

Кадифено ризото с плътен и богат вкус

3 от общо 15 гласа
110 мин.
Необходими продукти

ориз Арборио Крина - 400 гр

пилешки бутчета - 4 бр.

лук - 1 глава 

червени чушки - 1 бр.

тиквички - 1 бр.

чесън - 3-4 скилидки 

царевица - 150 гр 

пилешки бульон - 850 мл 

бяло вино - 250 мл 

лютиво-сладък сос - 100 мл 

олио - 40 мл 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Толкова е лесно да се приготви кадифено ризото с пиле и зеленчуци или каквото и да е друго ризото! А колко често само оставаме разочаровани, когато очакванията ни не бъдат покрити. Сигурно се случва и на вас и за да не изпадате повече в подобни ситуации, решихме да ви покажем как да си го направите сами. За добро или лошо, това често се оказва най-разумният вариант.

Независимо дали сте решили да приготвите ризото или друга рецепта с ориз от Средиземноморието, ориз “Арборио” е най-подходящ сорт. Причината средиземноморските народи да избират именно него е, защото абсорбира течността перфектно, без да се разварява. Има и още едно условие за винаги отличен резултат. Трябва да спазвате класическия начин за приготвяне на ризото, а именно да добавяте бульона постепенно. Съотношението ориз към течност е 1:3, а самото варене отнема около 15-20 минути.

Ние направихме великолепно ризото с пиле и зеленчуци, но това съвсем не е единствената възможност. Въпрос на вкус, вдъхновение и налични продукти е с какво ще се поглезите вие. Единствената ни препоръка е да ползвате бульон, ако искате вашето ризото да има плътен и богат вкус. В зависимост от изходните продукти, можете да ползвате пилешки, телешки, рибен или зеленчуков бульон. И един малък трик – за по-кремообразна текстура на вашето ризото накрая може да добавите 50 мл готварска сметана.

Опитайте, ще ви хареса! Приятно готвене и добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете лука на ситно, почистете и нарежете чушката. Накълцайте чесъна и задушете зеленчуците в тиган съд загрятата мазнина.

2. През това време обезкостете бутчетата и ги наржете на кубчета.

3. След като зеленчуците омекнат, прибавете месото при тях. След 7-8 минути прибавете и почистената от семките и нарязана на малки кубчета тиквичка заедно с царевицата. Разбъркайте добре.

4. Оставете всичко да се задушава за десетина минути, след което сипете 400 г ориз Арборио Крина. Разбъркайте и задушавайте още 3-4 минути.

5. Овкусете със сладко-лютивия сос, сол и черен пипер, разбъркайте отново и оставете да се готви още 3-4 минути. Тогава налейте виното и разбърквайте регулярно докато течността се изпари.

6. След като виното се изпари, на порции прибавяйте пилешкия бульон и разбърквайте от време на време докато се усвои. Повтаряйте процеса до желаната от вас степен на готовност на ориза.

7. След като оризът е готов, подправете с пресния магданоз и дръпнете от котлона.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти