Ризото с гъби

Богато, кремообразно, с дъх на бяло вино и пармезан

5 от общо 1 гласа
65 мин.
Необходими продукти

ориз - 400 гр

гъби - 300 гр

лук - 2 глави

бяло вино - 200 мл

олио - 50 мл

пармезан - 150 гр

зеленчуков бульон - 1 л

магданоз - 1/2 връзки

сол на вкус

черен пипер на вкус

Съвкупност от аромати, финес и любов се събират в едно от най-популярните италиански ястия. Тайната за неговото приготвяне е в ориза - той задължително трябва да е арборио, споделят кулинарите от Mate Kitchen. Арборио не е само един сорт, а съвкупност от сортове ориз, които се отличават с къси и тумбести зрънца с леко овална форма. Оризът арборио се характеризира с високо съдържание на нишесте. По време на готвенето то се освобождава и резултатът е кадифеното и кремообразно ризото, което целият свят обича. За да се постигне този ефект обаче, оризът не трябва да се изплаква предварително, тъй като това ще отмие ценното нишесте.

Той е в състояние да поеме огромно количество течност, без да се скашка, но при едно условие – тя да се добавя постепенно и оризът да се готви на бавен огън. Затова в инструкциите за приготвянето на това ризото с гъби ще видите, че наведнъж не добавяме повече от 2 черпака бульон. Ако течността се налее наведнъж, няма да се получи кремообразният ефект. От Mate Kitchen не посачват нищо изрично за гъбите, но горските са най-добрият вариант. Един или няколко вида, а в краен случай и обикновени печурки, но подсилени с няколко сушени манатарки.

Също както пастата, оризът арборио също се приготвя ал денте, което значи, че в средата трябва да е леко твърд. Ако решите да си направите това ризото с гъби или каквото и да е друго, то в никакъв случай не бива да престоява. Приготвите ли го, трябва да го поднесете на мига. Иначе магията ще се развали.

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете гъбите на едро.

2. Обелете и нарежете лука на ситно, задушете го в мазнината и към него прибавете гъбите. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да се задуши за десетина минути.

3. Сипете ориза, разбъркайте, гответе ги заедно 3-4 минути, след което налейте виното. Бъркайте до пълното му усвояване.

4. Започнете постепенно да добавяте бульон - не повече от два черпака наведнъж. Изчаквайте оризът да го поеме и след това наливайте следващото количество.

5. След като налеете последните 2 черпака, прибавете настъргания пармезан и ситно нарязания магданоз.

6. Разбъркайте и дръпнете от котлона преди пълното усвояване на последното количество от бульона. Поднесете ризотото веднага.

Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти