Създадено за Krina

Пилаф с ориз басмати, сушени плодове и ядки

Много вкусове в една хапка

0 от общо 0 гласа
75 мин.
Необходими продукти

ориз Басмати Крина - 400 гр 

лук - 1 глава 

люти чушки - 3-4 бр.

стафиди - 120 гр 

сушени кайсии - 200 гр 

кашу печено - 150 гр 

олио - 40 мл 

мед - 2 с.л. 

портокали - 1 бр.

лимони - 1 бр.

куркума - 1/2 ч.л. 

канела - 1/2 ч.л. 

индийско орехче - 1/4 ч.л. 

сух босилек - 1 с.л. 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Предлагаме ви едно смело ориенталско бягство с порция пилаф с ориз басмати, сушени плодове и ядки. Сладко, пикантно, ядково, цитрусово – много вкусове в една хапка. Ще ви пренесе в друг свят.

Бас на хинди означава „аромат“, а мати – „пълен с“. Така самото име на този вид дългозърнест ориз изтъква отличителната му черта, а именно неговия характерен аромат с леки флорални нотки. Той се отглежда основно в Индия и Пакистан и благодарение на „Крина“ вече е и на нашата трапеза.

Ориз басмати е перфектната основа за източни рецепти, в които се редуват пластове от разкошен пухкав ориз, месо и зеленчуци, овкусени с екзотични подправки. Можете да поднесете този ароматен екзотичен пилаф като самостоятелно ястие или като гарнитура за зеленчуково или месно ястие със сос. Изборът е ваш, но трябва да имате предвид сладостта на пилафа и богатството от подправки в него – куркума, канела, индийско орехче, босилек.

Нещо важно, когато приготвяте ориз басмати! Една част ориз се сготвя съвършено и придобива отличителната пухкава консистенция при не повече от 1,5 части течност. Добре е да го изплакнете предварително, за да отмиете излишното нишесте. Когато го разбърквате, в никакъв случай не ползвайте вилица, защото така ще начупите красивите му дълги зрънца.

Ще забележите във видеото, че махнахме старателно семките на лютивите чушки. Така вкусният пилаф става приятно пикантен, а лютивината се омекотява допълнително от сладостта на меда и сушените плодове. Ако обичате лютивото, може да запазите семките на половината чушлета, но не прекалявайте, за да не съсипете ястието.

Начин на приготвяне:

1. Сипете ориза басмати на "Крина" в тенджера и към него прибавете студена вода, посолете и разбъркайте и оставете да ври до готовност (докато поеме цялата течност). Свалете от котлона и оставете встрани.

2. В дълбок тиган загрейте олиото и задушете нарязания на ситно лук. След като поомекне леко, прибавете почистените от семките и накълцани люти чушки и след около минута сушените кайсии и стафидите.

3. Оставете всичко да се задушава за минута, след което овкусете със сока на 1 лимон и 1 портокал. Добавете канелата, куркумата, индийското орехче и сухия босилек. Разбъркайте добре и прибавете ориза.

4. Прибавете меда, солта, черния пипер и печеното кашу и разбъркайте добре. Дръпнете от огъня и сервирайте.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти