Пица с лимон и сирене

Нетрадиционна, но неустоима рецепта

5 от общо 1 гласа
230 мин.
Необходими продукти

За тестото:

1 пакетче суха мая

2 ч.ч. топла вода

5 ч.ч. брашно

3 ч.л. фина морска сол

За гарниране:

850 г сирене Пиаве

560 г сирене Фонтина

1/4 глава червен лук

6 тънки кръгчета лимон

1 с.л. пресен розмарин

прясно смлян черен пипер

зехтин

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете сухата мая в топлата вода, разбъркайте и оставете настрани за 5 минути, докато се образуват балончета на повърхността. Сипете 3 ч.ч. брашно и морската сол в голяма купа и разбъркайте. Оформете кладенче и в него сипете сместа от мая и вода. Постепенно смесете брашното и водата с помощта на дървена лъжица. След това добавете до още 2 ч.ч. брашно към сместа, докато получите консистенция на меко тесто.

2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете, като първоначално си помагате със стъргалка за тесто, а след това - с ръце. Месете с натиск в продължение на 10 минути, до получаването на гладко и меко тесто. Оформете тестото на топка и го поставете в намазана със зехтин стъклена купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втасва в продължение на 3 часа.

3. Разделете тестото на 4 еднакви части. Прегънете няколко пъти всяко парче тесто навътре и оформете на топка. Подредете топките в поръсена с брашно тава. Покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса за още 30 минути.

4. Разтеглете с ръце или с точилка всяка топка на кръг с диаметър 30 см. Поставете тестото върху набрашнена дървена дъска. Гарнирайте с тънки полумесеци червен лук, сирене Пиаве или пармезан, нарязано на тънки люспи и тънки кръгчета лимон. Отгоре разпределте накъсано сирене Фонтина. Поръсете с няколко иглички розмарин, черен пипер и зехтин. Поставете пицата върху камък, който е загрят за 1 час на най-долното ниво на фурната на 270 градуса. Печете 3-4 минути. Намалете на 260 градуса и печете още 6-8 минути.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти