Печен на скара октопод

Екзотична рецепта с вкус на лято

1 от общо 2 гласа
Необходими продукти

1.5 кг почистен октопод

1 1/4 ч.ч. червен винен оцет

1 1/4 ч.ч. сухо бяло вино

2 дафинови листа

3 стръка мащерка

10 зърна черен пипер

125 мл зехтин

1 с.л. зърна кориандър

1 лимон, кора и сок

500 г сварени и обелени картофи

1 глава резене

1/3 ч.ч. лигурски маслини

Начин на приготвяне:

1. В голяма тенджера сипете 1.5 литър вода, истински червен винен оцет и бяло вино. Пуснете дафиновите листа, стръковете мащерка и зърната черен пипер. След като сместа заври, поставете октопода в тенджерата така, че да е покрит с вода. Захлупете и оставете сместа отново да заври. Намелете силата на огъня и варете октопода в продължение на 1 час, докато мекне. Извадете го и го оставете да изстине.

2. В голяма купа сипете зехтина, нарязаните скилидки чесън, предварително запечените и счукани зърна кориандър и фино настърганата лимонова кора. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и отново разбъркайте.

3. Нарежете октопода на големи парчета, около 3-4 см, и ги поставете в маринатата заедно нарязаните на едро сварени картофи. Разбъркайте добре така, че всичко да е покрито с марината. Покрийте с прозрачно фолио и оставете в хладилник за 1-2 часа.

4. Намажете с малко мазнина грил-тиган и го загрейте на умерен огън. Поставете парчетата октопод и картофи в тигана и ги запечете до кафяв цвят, за около 4-5 минути, като често ги обръщате. Гответе на порции.

5. Изпечените октопод и картофи поставете в купа. Добавете лимоновия сок и 2 с.л. от маринатата. Разбъркайте добре. Накрая добавете нарязано на тънки полумесеци резене и цели маслини. Разбъркайте добре.

6. Сревирайте ястието, поръсено с малко зехтин и гарнирано с резени лимон.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти