Пай с месо

Идеална рецепта за мрачните и студени дни

0 от общо 0 гласа
120 мин.
Необходими продукти

За месото:

230 г сурова сланина (от гърба)

170 г пилешки дробчета

170 г пилешки бутчета (без кожа и кости)

170 г свинска плешка (без кост)

 

За пълнежа:

2 с.л. зехтин екстра върджин

3 глави лук шалот

30 г сурова сланина (от гърба)

80 г пилешки дробчета

230 г пилешки бутчета (без кожа и кости)

230 г свинска плешка (без кост)

2 с.л. бренди

1 с.л. нарязана салвия

1 с.л. листенца мащерка

½ ч.л. смлян бахар

½ ч.л. смлян кориандър

¼ ч.л. прясно настъргано индийско орехче

сол и черен пипер

½ ч.ч. сурови ядки шамфъстък

 

За тестото:

3 ½ ч.ч. брашно

1 ½ ч.л. сол

165 г безсолно масло

170 г свинска мас

1 ч.ч. брашно за хляб

7 г желатин

½ - ¾ ч.ч. пилешки бульон (домашно приготвен)

Това е рецепта за един богат пай от маслено тесто и плънка от свинско и пилешко месо, пилешки дробчета и сланина. Рецепта, която изисква време и е подходяща за приготвяне в студен зимен ден.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете на парчета сланината, пилешките дробчета, свинската плешка и пилешките бутчета и ги смелете едро с месомелачка. Прехвърлете в голяма купа.

2. За пълнежа запържете до тъмнозлатисто нарязания на ситно лук шалот в зехтина. След като изстине, го добавете към смляното месо. Нарежете пилешките дробчета, свинското, пилешките бутчета и сланината на малки парченца и добавете и тях в сместа. Добавете пресните и смлените подправки, овкусете с 1 ч.л. сол и ½ ч.л. черен пипер. Накрая добавете и нарязаните ядки шамфъстък. Разбъркайте много добре или омесете с ръце. Покрийте сместа и я поставете в хладилник, докато приготвяте тестото.

3. За тестото смесете двата вида брашно в голяма купа. Добавете солта и нарязаното на малки кубчета масло. В купичка разбъркайте маста с ½ ч. топла вода и добавете сместа в купата. Разбъркайте докато се оформи топка. Извадете я върху набрашнен плот и месете тестото в продължение на 3 минути.

4. Разточете 2/3 от тестото между 2 листа хартия за печене с дебелина 6 мм, в кръгла форма, малко по-голяма от форма с подвижно дъно с диаметър 25 см. Прехвърлете тестото във формата и го напаснете по дъното и стените. Изрежете излишното с помощта на точилката. Намажете тестото с разбито яйце и изсипете пълнежа вътре.

5. Разточете останалата 1/3 от тестото върху набрашнен плот и покрийте пълнежа с него. Изрежете излишното тесто по краищата с помощта на точилката. Притиснете по краищата. От останалото тесто изрежете листа, слънце или др. за украса на пая. Залепете украсата с помощта на разбито яйце. Направете 2 отвора в пая – един в средата и един в края, до стената на формата. Поставете формата в тава, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 80 минути. Температурата вътре в пая трябва да е 70 градуса. Отстранете стената с пружина и намажете пая отгоре и отстрани с разбито яйце. Върнете във фурната за още 15 минути. След изваждане оставете пая да изстине напълно за 2 часа.

6. Залейте желатина с 2 с.л. вода и оставете да набъбне за 5 минути. Загрейте пилешкия бульон в касеролка и добавете желатина. Разбъркайте докато се разтвори.

7. Поставете фуния в дупката в края на пая и внимателно, малко по малко, излейте бульона с желатин. Оставете пая, покрит с фолио, да престои 1 нощ в хладилник. Преди да сервирате пая, го оставете на стайна температура.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти