Мляно телешко с домати и картофено пюре

Спасителна рецепта за специални случаи

5 от общо 1 гласа
160 мин.
Необходими продукти

За плънката

телешка кайма - 1 кг

чери домати - 400 гр

лук - 2 глави

моркови - 3 бр.

чесън - 4 скилидки

прясна целина - 4 стръка

олио - 100 мл

прясно мляко - 150 мл

бяло вино - 200 мл

галета - 3 с.л.

дафинов лист - 3 бр.

сол на вкус

черен пипер на вкус

 

За пюрето

картофи - 1 кг

прясно мляко - 150 мл

масло - 50 гр

индийско орехче - 1 щипка

сол на вкус

черен пипер на вкус

Тази рецепта на Mate Kitchen се приготвя лесно, а резултатът е вкусен и ефектен. С нея ще разнообразите традиционното свинско и ще предложите телешко, без да се притеснявате дали е станало достатъчно крехко, дали е овкусено подходящо и дали не сте го съсипали в стремежа си към съвършенство.

Приготвянето е времеемко, защото приготвяте на само телешката кайма, но и картофено пюре. Накрая трябва да ги сглобите и запечете заедно, за да се получи апетитният загар. Ако работите на два котлона едновременно, ще скъсите значително времето за приготвянето на рецептата. Това е съвсем реално постижимо, защото картофите на практика се варят сами. Докато това се случва, можете спокойно да се справите с каймата и доматите. Въпрос на малко повече сръчност и добра организация, съветват кулинарите на Mate Kitchen.

Рецептата е идеална за специални поводи, но ежедневието понякога е най-подходящият специален повод, така че в никакъв случай не гответе това ястие само два или три пъти в годината. То е също един много вкусен начин да подлъжете човек, който не обича телешко, поне да го опита. Шансът да го оцени е огромен!

Начин на приготвяне:

За плънката

1. Сварете картофите с обелките до пълното им омекване. След което ги отцедете и оставете встрани.

2. В тенджера загрейте олиото и в него задушете нарязаните на ситно лук, моркови и целина. След като поомекнат, добавете накълцания чесън.

3. Задушавайте зеленчуците в продължение на 8-10 минути, след което добавете телешката кайма. Гответе докато месото побелее.

4. Прибавете бялото вино и целите чери домати заедно с дафиновия лист. Разбъркайте, гответе 4-5 минути и налейте прясното мляко.

5. Подправете със сол и черен пипер и задушавайте под капак докато остане много малко от течността в тенджерата, но без да извира напълно.

 

За пюрето

1. Докато месото се задушава, обелете картофите, намачкайте ги в купа и към тях прибавете кравето масло и затопленото мляко, индийското орехче, черния пипер и солта.

2. Мачкайте до плътна кремообразна консистенция.

3. Намазнете подходяща тава и поръсете дъното равномерно с галета. Отгоре изсипете плънката от телешко месо, разпределете из цялата тава, след което отгоре поставете и разнесете картофеното пюре.

4. Печете ястието на 200 градуса до златист загар, около 25-30 минути.

 

Внимание: Съдържа масло, прясно мляко, прясна целина и телешка кайма, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти