Необходими продукти:
400 г макарони (1 пакет)
500 г шунка
300 г кашкавал
500 мл течна сметана (безсолна)
около 500 мл прясно мляко
125 г краве масло
3 пълни с. л. брашно
сол
сух босилек
чубрица
Начин на приготвяне:
Първо сваряваме макароните и ги отцеждаме от водата. В тенджера разтопяваме маслото и в него запържваме брашното. Добавяме млякото и сметаната.
При непрекъснато бъркане сгъстяваме соса. Накрая посоляваме соса и прибавяме подправките. В тавичка нареждаме сос, макарони, нарязана на кубчета шунка и пак сос, макарони, шунка и накрая заливаме със сос.
Втория макаронен слой подправяме обилно с чубрица и сух босилек. Всичко това запичаме за около 20 минути във фурна, включена на 250 градуса или докато се образува фина коричка. За финал поръсваме ястието с настърган кашкавал и го оставяме да се запече до златисто.
Макарони на фурна
Любимо ястие
24834