Коледа е онзи магичен момент от годината, в който трапезата тежи повече от елхата, а „само да опитам“ се превръща в трети курс сарми. Празниците са време за уют, семейство и споделяне, но често завършват с преяждане, подут корем и твърдото обещание: „От утре – диета“. А може ли да има златна среда?
Не гладувай през деня
Една от най-честите грешки е „подготовката“ чрез глад. Пропускането на хранения през деня почти гарантира, че вечерта ще наваксаме с лихвите. По-добре е да хапнем леко и балансирано, за да седнем на трапезата без усещането, че не сме яли от Великден.
Всичко – но с мярка
Коледната трапеза е богата не за да я изядем наведнъж, а за да ѝ се насладим. Няма забранени храни – има прекаляване. Малка порция от всичко любимо е по-добрият вариант от планина в чинията, която изяждаме по инерция.
Яж бавно, говори повече
Празникът не е състезание. Когато ядем бавно и разговаряме, тялото има време да „каже“, че е сито. Обикновено този сигнал идва, но ние вече сме си сипали още.
Алкохолът – тихият саботьор
Чаша вино или ракия е част от традицията, но алкохолът отваря апетита и замъглява мярката. Резултатът – ядем повече, отколкото ни е нужно. Добра идея е да редуваме алкохол с вода и да не бързаме.
Движение между хапките
Разходка след вечеря, игра с децата, дори подреждането на масата – всяко движение помага. Коледа не е ден за фитнес рекорди, но и не е задължително да бъде маратон по седене.
Без вина – това също е празник
И най-важното: ако все пак прекалим, не е краят на света. Коледа не се проваля от една допълнителна баница. Истинският проблем е вината след това. Един празничен ден не определя формата ни – нито физическата, нито душевната.
Прочети още:
- Как да празнуваме Коледа без излишен стрес Коледа е „Време за надежда“:
- Водещи от NOVA търсят дом на бездомни кучета
- 5 неща, с които да декорираме празничната трапеза
