Цяла печена риба по балийски

Свеж полъх от Индонезия

0 от общо 0 гласа
50 мин.
Необходими продукти

2 цели малки риби (300-400 г всяка) - барамунди или снапер

1/3 ч.ч. кокосово масло

6 бр. лилав лук шалот

6 скилидки чесън

5 см корен джинджифил

5 листа кафир лайм

10 листа къри

3 стръка лимонена трева

4 дълги червени люти чушки

2 червени люти чушки "Птиче око"

1/2 ч.ч. запечен кокосов чипс

1 ч.л. паста от стриди

2 ч.л. захар

1 с.л. рибен сос

1 лайм, сок

400 мл кокосово мляко

пресен лук, люта чушка, стръкове кориандър

Начин на приготвяне:

1. В тиган загрейте кокосовото масло и добавете нарязания на полумесеци лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Добавете нарязаните на ситно листа кафир лайм и люти чушки (без семките). Изрежете зелената част на лимонената трева и начукайте бялата част с чукчето от хаванче. Начупете я с ръце и я добавете в тигана. Начупете и пастата от скариди. Добавете и нарязания на пръчици джинджифил. Запържете всичко за 3-4 минути, до омекване, като разтръсквате тигана периодично.

2. Пресипете половината смес в чиния и я оставете да изстине. Върнете тигана с останалата част върху котлона. Добавете кокосовото мляко и оставете да ври 5-10 минути, докато сместа се сгъсти.

3. Прецедете соса през фина цедка и върнете съда върху котлона. Добавете рибен сос, захар и сок от лайм. Разбъркайте. Пресипете в купичка.

4. Изрежете опашките и перките на рибите (предварително почистени и измити) с ножица. Напълнете ги с отделената смес и ги затворете с помощта на дървени шишчета. Намажете рибите добре с мазнина.

5. Загрейте силно тиган с незалепващо покритие и огнеупорна или сваляща се дръжка. Поставете рибите в тигана и печете по 2 минути от всяка страна. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути.

6. Поставете цяла риба в чиния. Поръсете със запечен кокосов чипс, нарязани пресен лук и люта чушка под ъгъл и листа кориандър. Сервирайте със соса.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти