Създадено за Krina

Бърза яхния с белен боб

Няма да го киснете цяла нощ, няма да стоите над тенджерата с часове!

5 от общо 1 гласа
55 мин.
Необходими продукти

белен боб "Крина" - 400 гр

лук - 2 глави 

зелени чушки - 2 броя

червени чушки - 2 броя

моркови - 3 броя 

домати големи - 2 броя 

чесън - 3 скилидки 

олио - 60 мл 

брашно - 3 с.л. 

червен пипер - 1 с.л. 

магданоз - 1/2 връзка 

пресен джоджен - 1/2 връзка

чубрица прясна - 4-5 стръка 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Всяка домакиня знае, че такова нещо като бърза яхния с боб не съществува. Затова и приготвянето му често остава за почивните дни, когато времето не препуска с изтощаващо темпо и можем да си позволим да сготвим на спокойствие. А има и лесен начин, с който можем да сготвим боб набързо и да си хапнем топла купичка от него и в делничните вечери. Нарича се белен боб “Крина”.

За да се убедите, решихме да ви направим една бърза яхния с белен боб, която е готова за по-малко от час. Ако я приготвите в тенджера под налягане, времето пада до десетина минути. Всичко, което ви трябва за нея, е белен боб, зеленчуци и малко мазнина. Няма да го киснете цяла нощ, няма да стоите над тенджерата с часове. Тъй като люспата му е отстранена, бобът увира за точно 30-35 минути. Тъкмо ще имате време да си вземете душ и да свалите умората на деня от раменете си. И не само. Ще го оценят и модерните домакини, и тези, които са оправни и вършат по много неща наведнъж, но все не им остава време да си отдъхнат.

Освен че е изключително удобство в кухнята, белен боб могат да хапват и хората, които имат стомашни проблеми. Заради премахнатите люспи той е деликатен и не създава чувство за тежест в корема. С него могат да се приготвят както класически бобени рецепти от старите тефтери, така и пюрета, крем супи и разядки. Опитайте!

Да ви е вкусно!

Начин на приготвяне:

1. Изплакнете боба със студена вода и го сложете в тенджера заедно с нарязаните на кръгчета моркови, нарязания на ситно лук и нарязаните на по-големи кубчета чушки.

2. Добавете мазнината, налейте 1,5 литра гореща вода и сложете да се готви за 30-35 минути.

3. През това време разбийте брашното и червения пипер в купичка със студена вода.

4. Сгъстете яхнията с тази смес, след което прибавете в тенджерата обелените, изчистени от семките и нарязани на кубчета домати и разбъркайте.

5. Оставете боба да поври още няколко минути, подправете го с нарязаните пресни подправки, посолете и дръпнете от котлона.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти