Агнешко печено

Празнична рецепта за Гергьовден

4 от общо 4 гласа
310 мин.
Необходими продукти

агнешки бут около 2,5 кг - 1 бр.

моркови - 2 бр.

пресен чесън - 2 стръка 

пресен лук - 1 връзка 

магданоз - 1 връзка 

прясна мента - 1 връзка 

бира - 1 кен 

червен пипер - 1 ч.л. 

черен пипер на вкус

сол на вкус

Тази рецепта за агнешко печено е на майстор готвач Георги Николов, който с радост я сподели с почитателите на Mate Kitchen. “Предпочитам да пека бут или плешка, защото там е най-вкусното и най-крехкото месо на агнето”, казва той.

Много важен момент от подготовката на месото е шпиковането. Шпиковането означава зеленчукът, сланината или подправките – зависи какво се ползва – да влезе в дълбочина, а не да стърчи отгоре като таралеж и да гори във фурната. Целта е да се ароматизира месото в дълбочина. Когато се готви дивеч, той е по-сух и се шпикова със сланина, за да може тя да направи месото сочно и крехко. В нашия случай морковите и зеленият чесън са напълно достатъчни. За тази операция ви е необходим остър нож с тясно острие, което пробожда месото в дълбочина. Трябва да внимавате къде бодете, за да не нацелите кост.

Друг важен момент са подправките. Обикновено сме свикнали, че на агнешко месо се слага джоджен, но в нашето агнешко печено комбинираме магданоз и прясна мента, която има по-мек и фин вкус. Месото се натрива традиционно със сол, черен и червен пипер.

Течността не е вода или вино, а светла бира. В нея плуват цели стръкове зелен лук и зелен чесън, както и парчета морков. Зеленият чесън не е случаен избор. Той просто не е така натрапчив на вкус и аромат като стария, но и с него не бива да се прекалява. Два-три стръка са предостатъчни.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете бялата част на чесъна и морковите на пръчици с дължина около 2 см. С тънък нож направете дълбоки разрези в месото и сложете в тях парче морков или чесън.

2. Прехвърлете месото в тава и сложете около него целите стръкове зелен лук, магданоза, ментата и останалите моркови, нарязани на по-големи парчета.

3. Натрийте месото с черен и червен пипер и сол, наредете отгоре парчета масло, налейте бирата и завийте тавата с алуминиево фолио.

4. Печете месото 40 минути на максимална температура, след което намалете на 170 градуса и печете още 3- 3,5 часа.

5. В последните 20 минути махнете фолиото, за да може месото да хване коричка.

6. Поднесете го със зелена салата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти