Агнешки джолан с ориз по ирански

Невероятно крехко и със свежа комбинация от аромати

0 от общо 0 гласа
135 мин.
Необходими продукти

4 големи агнешки джолана

2 ч.л. смляна канела

1 ч.л. куркума

3/4 ч.л. смлян кардамон

1 ч.л. прясно настъргано индийско орехче

2 с.л. олио

1/4 ч.л. шафран

1 лайм, настъргана кора и сок

1 портокал, настъргана кора и сок

2 ч.л. розова вода

1 голяма глава лук

2 дафинови листа

4 стръка мащерка

5 сушени сливи (без костилки)

1 1/2 л. пилешки бульон

За ориза:

2 ч.ч. сварен жасминов ориз

25 г масло

2 скилидки чесън

1 глава фенел

1/4 ч.ч. стафиди

4 бр. фурми (без костилки)

1 с.л. зехтин

1/3 ч.ч. зърна нар

2 с.л. ядки шамфъстък

шепа слънчогледови семки и бадеми

1/4 ч.ч. листа мента

1/4 ч.ч. листа магданоз

Начин на приготвяне:

1. В дълбок съд смесете всички сухи подправки и разбъркайте добре. Поръсете джоланите със сол и черен пипер. След това ги поставете в съда и втрийте добре подправките в месото. Оставете на стайна температура за 1 час.

2. Загрейте 1 с.л. олио в дълбока тенджера с огнеупорен капак и запечатайте джоланите от всички страни, на два пъти, до хубав кафяв цвят, за около 5 минути, от всички страни. Извадете ги в чиния.

3. Разтворете шафрана в 1/2 ч.ч. топла вода. Добавете настърганата кора на лимона и портокала, както и сока им, а също и розовата вода. Оставете настрани за 10 минути.

4. Загрейте 1 с.л. олио в същата тенджера и запържете нарязания на полумесеци лук на умерен огън, за около 8-10 минути, докато омекне. Добавете стръковете мащерка и дафиновите листа. Върнете джоланите в съда и залейте със сместа с шафран. Разбъркайте. Добавете разрязаните на половинки сушени сливи и скилидките чесън. Залейте с буляна и оставете да заври. Покрийте джоланите с изрязан кръг от хартия за печене и поставете капак. Гответе в предварително загрята фурна на 160 градуса за 1 1/2 ч., докато месото се отделя от кокала.

5. Извадете джоланите от тенджерата. Поставете съда със соса върху котлона и го редуцирайте за 10-15 минути. След това го прецедете и отстранете излишната мазнина. Овкусете на вкус със сол и черен пипер и пресипете в сосиера.

6. В тиган разтопете маслото и добавете зехтина. Запържете за 4-5 минути нарязания на едро фенел (без зелената част) и нарязаните на ситно скилидки чесън. Добавете нарязаните на ситно стъбла магданоз, предварително сварения ориз и стафидите и разбъркайте, колкото да се затоплят. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая поръсете със зърна нар, тиквени семки, нарязани бадеми и ядки шамфъстък, листа мента и магданоз.

7. В дълбока чиния сипете ориз със зърна нар и ядки, а върху него поставете агнешки джолан. Поръсете със сос и листа мента и магданоз по желание.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти