Създадено за BELLA

Милфьой с охладено бутер тесто Bella

Един класически френски десерт с богата история

0 от общо 0 гласа
90 мин.
Необходими продукти
  • охладено бутер тесто Bella - 2 пакета - 2.99 лв
  • жълтък - 5 бр - 0.77 лв
  • прясно мляко - 500 мл - 1.45 лв
  • захар - 100 гр - 0.27 лв
  • царевично нишесте - 35 гр - 0.35 лв
  • ванилов екстракт - 1 ч.л. - 0.64 лв
  • масло - 250 гр - 6.59 лв
  • пресни боровинки - 200 гр - 4.78 лв
  • малини - 200 гр - 4.78 лв
  • пудра захар за поръсване

Милфьой е класически френски десерт с многовековна история, известен със своята хрупкава и въздушна текстура. В превод името му означава хиляда листа. Приготвя се от изпечено до златисто многолистно тесто, яйчен крем и пресни плодове. Правилото е три слоя хрупкава тестена кора и два слоя крем. Най-горният слой може да се декорира с бита сметана или да се поръси обилно с пудра захар и да се украси с пресни плодове, както направихме ние.

Милфьой се счита за един от символите на френското сладкарско изкуство и е съвсем логично това да буди респект у всеки кулинар – професионален или пък не. Истината обаче е, че той съвсем не се приготвя трудно. Разбира се, важен е подборът на продуктите и да внимавате с изпичането на основата от маслено тесто.

За да ви поднесем това френско сладко съвършенство, ние използвахме охладено бутер тесто Bella. Трикът тук е правилното изпичане на тестото, така че да не се разлисти прекалено и да стане трошливо. Трябва да се получи солидна и хрупкава основа, която да може да задържи крема и пресните малини и боровинки. Охладеното бутер тесто е по-добрият вариант от замразеното в този случай. Но за да си гарантирате хрупкавия ефект, просто го притиснете с празна тава отгоре по време на печенето.

Милфьой се сервира студен, така че разпределете времето си добре. Може първо да направите крема и докато той изстива, да изпечете хрупкавите блатове. Ползването на охладено бутер десто ви улеснява значително, тъй като не се налага да планирате всичко около размразяване и т.н. Излишно е да казваме, че можете да ползвате и други горски плодове, стига да са пресни.

Подредете етажите непосредствено преди да поднесете, за да не омекнат.

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

  1. Извадете тестото от пакета, прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене, и го разрежете на еднакви правоъгълници.
  2.  Надупчете парчетата равномерно с вилица, покрийте тестото с още един лист хартия за печене и притиснете отгоре с друга тава, за да предотврати прекомерното разлистване на тестото.
  3.  Печете на 200 градуса за около 15-20 минуни и след като тестото придобие приятен златист загар, го извадете. Оставете да се охлади напълно и през това време пригответе крема.
  4.  В купа разбийте жълтъците със захарта. Към тях прибавете малко прясно мляко, разбъркайте отново и сипете царевичното нишесте. Бъркайте докато се разтвори напълно. Налейте останалото прясно мляко, разбъркайте много добре и накрая добавете екстракта ванилия.
  5.  Сипете яйчено-млечната смес в тенджера и я сложете на котлона на умерена температура. Бъркайте през цялото време докато се сгъсти. Внимавайте да не загори!
  6.  Щом дръпнете крема от котлона, започнете да добавяте нарязаното масло към него, като бъркате, за да се усвои напълно. После покрийте с прозрачно фолио, за да не се образува кора, и го оставете да изстине.
  7.  Щом кремът е напълно охладен, можете да преминете към сглобяването на десерта. Върху плочка от бутер тесто намажете крем, разпределете от пресните плодове, върху тях сложете още 1 блат, отново намажете с крем, разпределете плодове. Завършете с 3-ти, последен блат. Него поръсете обилно с пудра захар, декорирайте с плодове и листенца мента и поднесете.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти