картофи - 2 кг
лук - 1 глава
червени чушки - 1 бр
зелени чушки - 1 бр
пилешко филе - 800 гр
гъби - 300 гр
кашкавал - 250 гр
масло - 125 гр
прясно мляко - 150 мл
доматено пюре - 100 гр
червен пипер - 1 ч.л.
суха мащерка - 1/2 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Печащият се във фурната картофен пай с пиле и гъби стопля едновременно дома и сърцето. Малка вкусна прегръдка, която носи уют на трапезата, споделят от Mate Kitchen. Това ястие събира в себе си всичко, което обичаме в храната – простота, мек вкус и усещане за домашен разкош. Понякога грешно смятаме, че домашно означава направено надве – натри. Тук всеки елемент от пая е предварително обгрижен.
Какво е картофен пай с пиле и гъби без основата от пухкаво картофено пюре, направено с мляко, обилно количество масло и кашкавал за разкош. Те му придават плътност и мекота. Водата никога не е правилният избор, защото пюрето става блудкаво. После пилето с лука, пъстроцветните чушки, гъбите и подправките… Няма и да забележите, че е филе, което иначе е доста безвкусно и не впечатлява особено. Тук е сочно и апетитно.
Завършваме поръсваме щедро нашия картофен пай с настърган кашкавал и запичаме до червено. Това е всичко. Не е особено трудно, а по-скоро пипкаво, тъй като отделните елементи трябва да се приготвят предварително.
За делничните дни едва ли ще се спрете на тази рецепта, но за събота и неделя, за семеен обяд или когато чакате гости е перфектна. Показва внимание, грижа и любов. Какво повече можем да искаме от храната.
Приятно готвене и добър апетит!
1. Обелете картофите, нарежете ги и ги сварете. Отцедете ги, прехвърлете в купа и намачкайте на пюре. Добавете маслото, млякото и половината кашкавал и мачкайте до хомогенност. Оставете пюрето да се охлади.
2. През това време загрейте маслото в подходящ съд и запържете нарязаното на кубчета пилешко филе. След като месото побелее, сложете ситно нарязаните лук и чушки. Разбъркайте добре и щом поомекнат, подправете с чубрица, сол, черен пипер и червен пипер.
3. След 2-3 минути добавете доматеното пюре и гъбите, разбъркайте добре. Оставете на тих огън докато се посгъсти, дръпнете от котлона и оставете леко да се охлади.
4. Изсипете пюрето в подходяща тава и го разпределете равномерно. Отгоре изсипете плънката от пиле и зеленчуци, поръсете с останалия кашкавал и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути.
Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
