Торта със сметана, ягоди и лимонов крем

Свежо изкушение

4.33 от общо 3 гласа
70 мин.
Необходими продукти

За лимоновия крем:

3 яйца

1 жълтък

200 г захар

100 г масло

4 лимона, настъргана кора и сок

За блатовете:

4 яйца

225 г захар

225 г брашно с набухвател

225 г меко масло

1 ч.л. бакпулвер

1 лимон, настъргана кора

Допълнително:

500 г ягоди

450 мл пълномаслена течна сметана

Начин на приготвяне:

1. За лимоновия крем разбийте яйцата и жълтъка в тенджерка. Добавете захарта и маслото на кубчета и сложете тенджерката на умерен огън. Разбъркайте. Добавете настърганата кора на лимоните, както и сока им. Бъркайте сместа докато се сгъсти и се задържа по лъжицата. Пресипете крема в 2 стъклени буркана (х250 г) с херметическо затваряне. Оставете да изстине, след това съхранявайте в хладилник.

2. За блатовете в голяма купа смесете яйцата, захарта, брашното, бакпулвера, лимоновата кора и мекото масло. Разбийте с миксер до гладкост на сместа.

3. Поставете кръг от хартия за печене на дъното на две кръгли форми за печене (диаметър 20 см) и разпределте сместа за блатовете в тях. Тръснете формите, за да се изравни сместа и печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 25 минути. Оставете блатовете да изстинат във формите 10 минути, след това ги извадете и ги поставете върху решетка до пълното им охлаждане.

4. Измийте и почистете ягодите от дръжките. Отделете 6 цели ягоди, а останалите разрежете на четвъртинки. Разбийте сметаната до плътност.

5. С помощта на назъбен нож разрежете всеки блат на две, по хоризонтал. Поставете горната част на единия блат върху поднос за торта. Сипете сметана и я разнесете равномерно. Върху нея подредете 1/3 от ягодите. Поръсете ги с 2 с.л. лимонов крем и поставете втората половина блат. Намажете отново със сметана, разпределете ягодите и поръсете с лимонов крем. Повторете това и с останалите блатове. Завършете тортата с малко сметана и цели ягоди. Поръсете с пудра захар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти