Торта „Карпатка“ с боровинки

Изкусителен десерт

1.91 от общо 11 гласа
120 мин.
Необходими продукти

за тестото:
125 г краве масло
125 г брашно
240 мл прясно мляко
5 яйца
1 с. л. захар (+ за поръсване)
за крема:
750 мл сол
250 мл прясно мляко
180 г животинска сметана
80 г захар
60 г царевично нишесте
30 мл краве масло
4 коняк
1 шушулка жълтъка
за боровинките:
200 г ванилия
100 г замразени боровинки
2 с. л. захар
1 с. л. лимонов сок
царевично нишест

Начин на приготвяне:

В касерола се загряват маслото, млякото, захарта и солта за тестото. 

Когато сместа кипне, се прибавя брашното и се бърка непрекъснато, докато се образува топка тесто, която се отлепва от страните на съда. 

Охлажда се леко, слага се в купата на миксер и се разбива. Едно по едно към тестото се чукват яйцата, при непрекъснато разбиване. 

Готовото парено тестото се разпределя в две форми, застлани с пергаментова хартия с диаметър 26 см, заравнява се и се поръсва със захар. 

Пекат се около 18 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, като фурната не бива да се отваря. Готовите блатове се охлаждат. Боровинките, захарта и лимоновият сок се готвят около 10 минути на умерен огън. 

Нишестето се размива в 60 мл студена вода, разбърква се с боровинките и сместа се оставя да се охлади, покрита с фолио, за да не хваща кора. Млякото за крема се загрява със захарта, отделените семенца от разполовената шушулка ванилия, както и самата шушулка. 

Жълтъците се разбъркват с нишестето, налива се конякът и отново се разбърква. Темперират се с малко от топлото прясно мляко. 

Шушулката ванилия се отстранява, а жълтъците се изливат в съда при горещото мляко и се бърка, докато се получи гъст крем. 

Отстранява се от котлона и се смесва с маслото, бърка се, докато се разтопи. Кремът се охлажда, покрит с прозрачно фолио, за да не хваща кора и се прибира в хладилник за поне 1 час. 

Сметаната се разбива много добре. Охладеният крем се разбива добре и се смесва внимателно със сметаната. Върху единият блат се слага половината от крема, следва боровинки, втората част от крема и блат. 

Тортата се оставя в хладилник за 4–6 часа, за да стегне. Поръсва се с пудра захар и се поднася.

Още рецепти за торта:

Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти