Тарт със сладко от грозде

Хрупкава коричка и неустоим сладък пълнеж

5 от общо 1 гласа
60 мин.
Необходими продукти

За тестото:

2 1/2 ч.ч. брашно

1/4 ч.ч. захар

3/4 ч.л. сол

1 ч.ч. студено безсолно масло

1 голям жълтък

1/4 ч.ч. студена вода

За пълнежа:

340 г червено грозде Конкорд

1/2 ч.ч. + 1 с.л. вода

1/2 ч.ч. + 2 с.л. захар

1 1/2 ч.л.  пресен лимонов сок

1/4 ч.л. сол

1 с.л. царевично нишесте

Допълнително:

1 голямо яйце

захар за поръсване

крем фреш

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете в кухненски робот брашното, захарта, солта и нарязаното на малки кубчета студено масло. Добавете жълтъка и смесете продуктите до образуването на маслени трохи.

2. Докато робота работи, добавете леденостудената вода. Щом сместа се оформи на топка и може да се стисне с ръце, извадете тестото и го оформете на два равни диска. Увийте ги в прозрачно фолио и ги поставете в хладилник за 1 час.

3. За сладкото от грозде в тенджерка сипете зърната грозде и 1/2 ч.ч. вода. Намачкайте зърната и загрейте сместа леко. След това я прецедете през фина цедка и върнете сока в същия съд. Добавете захарта, лимоновия сок и солта. Разбъркайте и оставете да ври в продължение на 8 минути (температурата трябва да е 105 градуса).

4. В купичка разбъркайте нишестето с 1 с.л. вода до гладка кашичка. Добавете я към сместа от грозде и разбъркайте докато сместа заври. Дръпнете от огъня, пресипете сместа в купа и оставете да изстине.

5. Разточете единия диск тесто в кръг и го поставете в плитка форма с подвижно дъно. Притиснете добре по дъното и стените и изрежете излишното тесо по краищата. Поставете формата в хладилник.

6. Разточете втория диск тесто и го поставете в тава, постлана с хартия за печене. С остър нож оформете дръжка на чепка грозде. С малки рингчета изрежете кръгчета за зърната грозде. Поставете тестото в хладилник, за да се охлади.

7. Изсипете пълнежа от сладко от грозде във формата. Намажете краищата на тестото с разбито яйце с 1 с.л. вода. поставете капака на тарта, притиснете по краищата с пръсти. Отстранете излишното тесто с помощта на точилка. Намажете тарта отгоре с разбитото яйце с вода. Поръсете с малко захар. Поставете формата в тава, постлана с хартия за печене. Печете тарта в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 минути. Извадете, изчакайте образувалите се балончета от пълнежа да се спукат и върнете във фурната за още 15-20 минути.

Съвет: Може да приготвите тестото до 2 дни предварително и да го съхранявате в хладилник.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти