Тарт с кайсии и бадеми

Изкусителен домашен десерт

3 от общо 6 гласа
70 мин.
Необходими продукти

за тестото:
300 г брашно
200 г краве масло (студено)
100 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
1 жълтък
1 щипка сол
за плънката:
6 кайсии (дребни)
2 яйца
150 г краве масло (на стайна температура)
150 г пудра захар
150 г филирани бадеми
40 г брашно
10 г бурбонска ванилова захар
30 мл ликьор „Амарето“

Начин на приготвяне:

Брашното се разбърква с пудрата захар и солта. Добавя се нарязаното на кубчета масло. 

Претрива се с ръце, така че да се получат трохи. Прибавят се жълтъкът и малко студена вода (2 с. л.) и се замесва ронливо тесто. 

Увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник поне за 30 минути. 

Маслото за плънката се разбива със захарта и ваниловата захар. Добавят се ликьорът, яйцата, брашното и пак се разбива. 

Бадемите се смилат. Разбъркват се с крема. Кайсиите се разполовяват, костилките се отстраняват. 

Тестото се разточва и се поставя в правоъгълна форма за тарт, така че да покрива и стените. Прибира се в хладилник за 30 минути. 

Върху охладеното тесто се изсипва бадемовият крем. 

Отгоре се подреждат кайсиите и сладкишът се пече 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

Прочетете още:

Орехов кекс с фурми
Кекс с тахан, сусам и мляко
Кекс с шоколадова заливка
Мраморен кекс с парченца шоколад
Бърз кекс с кисело мляко

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти