Сладък тарт с извара

Идеалната комбинация между сладко и солено

0 от общо 0 гласа
120 мин.
Необходими продукти

За тестото:

2.5 ч.ч. брашно

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

226 г студено безсолно масло

1/4-1/2 ч.ч. леденостудена вода

За пълнежа:

1 1/3 ч.ч. захар

1 с.л. + 1 ч.л. брашно

2 1/3 ч.ч. извара

2/3 ч.ч. заквасена сметана

1 голям жълтък

4 големи белтъка

1/4 ч.л. сол

1 1/2 ч.л. ванилов екстракт

1 с.л. + 1 ч.л. разтопено масло

Начин на приготвяне:

1. За основата на тарта сипете брашното, солта и захарта в кухненски робот и разбъркайте за кратко. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и разбийте отново. Щом сместа придобие консистенцията на каша, добавете в движение 1/4 ч.ч. леденостудена вода. Ако тестото не задържа формата си, когато го стиснете в дланта си, добавете още вода, за да получите желаната консистенция. Всяко натискане на копчето за разбиване не трябва да трае повече от 30 секунди.

2. Оформете тестото на плосък диск и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 1-2 часа.

3. Разточете тестото върху набрашнен плот в кръг с диаметър 30 см. Прехвърлете го във форма за тарт с подвижно дъно (диаметър - 24 см, височина - 5 см). Притиснете тестото към дъното и стените. С длан отстранете излишното тесто по краищата. Поставете във фризера за 1 час.

4. Поставете формата с основата за тарта в плоска тава. Поставете парче хартия за печене върху тестото и сипете 1/2 кг суров боб върху нея. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 минути. Отстранете хартията и зърната боб и печете още 10 минути, до златистокафяво. След това оставете основата да изстине.

5. В купа смесете изварата, заквасената сметана, жълтъка, ванилията, разтопеното масло и щипката сол. Разбъркайте до хомогенност. В друга купа разбъркайте захарта и брашното. Добавете захарта и брашното към изварата и разбъркайте.

6. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Щом започнат да образуват пяна, добавете захарта малко по малко, без да спирате разбиването. Разбивайте 4 минути, докато се образуват меки връхчета.

7. Добавете половината разбити белтъци към сместа за пълнежа и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. След това добавете останалите и отново разбъркайте.

8. Изсипете пълнежа върху основата. Печете тарта в предварително загрята фурна на 190 градуса 45-55 минути.

9. Оставете тарта да изстине във формата. Поднесете тарта леко топъл или на стайна температура.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти