Сладолед с шафран и зехтин

Неустоимо съчетание с карамелизирани смокини

5 от общо 1 гласа
120 мин.
Необходими продукти

10 г безсолно масло

4 смокини

150 мл балсамов оцет

120 г захар

50 г бланширани печени лешници

 

За сладоледа:

1 ч.ч. прясно мляко

2 ч.ч. течна сметана

1 шушулка ванилия

6 жълтъка

2/3 ч.ч. фина захар

2/3 ч.ч. зехтин

1 г шафран

В домашни условия сладолед се приготвя най-лесно с помощта на машина за сладолед, но ако не разполагате с такава, пак е възможно - просто ще трябва да се запасите с повече търпение. Този кремообразен сладолед с вкус на шафран и зехтин е съчетан с карамелизирани смокини.

Начин на приготвяне:

1. В тенджера сипете сметаната и прясното мляко. Разрежете шушулката ванилия на две по дължина и остържете вътрешността ѝ. Добавете ванилията в тенджерата и разбъркайте. Оставете сместа да се загрее почти до точката на кипене.

2. В голяма купа разбийте жълтъците със захарта, докато сместа стане бледожълта. Добавете шафрана и разбъркайте. Добавете горещата смес на тънка струйка, при непрекъснато и енергично разбъркване. Пресипете сместа отново в тенджерата и поставете върху котлона. Бъркайте крема докато температурата му достигне 82 градуса (проверете с кулинарен термометър). Продължете да бъркате крема още 1 минута и добавете зехтина на тънка струйка. Пресипете сместа отново в купата. Оставете да се охлади, след това я поставете в хладилник до пълно охлаждане.

3. Пресипете студената смес в машина за сладолед и разбивайте в продължение на 15-20 минути. Ако нямате машина за сладолед, пресипете сместа в дълбока тавичка и поставете за 1 час във фризера. След това я извадете и пресипете в купа. Разбийте с помощта на електрически миксер и отново върнете във фризера. След 30 минути повторете разбиването и така още 1-2 пъти (общо 3-4 пъти).

4. За карамелизираните смокини разтопете маслото в тиган и поставете разрязаните на половинки по дължина смокини в него. Гответе 2 минути и поръсете със захарта. След 30 секунди обърнете смокините и добавете балсамовия оцет. Гответе още 1-2 минути или докато балончетата на соса станат по-малки и спрат да се образуват. Обърнете смокините още веднъж.

5. Сервирайте сладолед с шафран и зехтин в дълбока чиния. Върху него поставете половинка карамелизирана смокиня и поръсете с редуцирания сос. Поръсете с нарязани печени лешници.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти