Шомлой галушка

Класика от Будапеща

5 от общо 1 гласа
90 мин.
Необходими продукти

За блата:

4 яйца

100 г захар

100 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

50 г орехи

1 с.л. какао

 

За крема:

6 жълтъка

200 г захар

800 мл прясно мляко

5 с.л. царевично нишесте

1 ч.л. ванилия (смлени семенца и шушулка)

 

За сиропа:

100 г захар

100 г стафиди

кората от 1 лимон

50 мл бърбън

 

За шоколадовия сос:

150 г шоколадов кувертюр

300 мл животинска сметана

1-2 с.л. бърбън

 

За гарниране:

1 ч.л. ванилия (смлени семенца и шушулка)

100 мл течна животинска сметана

2 с.л. захар

1 ч.л. натурално какао

Начин на приготвяне:

1. За да приготвите блата, отделете жълтъците от белтъците. Разбийте леко белтъците с миксер, добавете половината захар и отново разбийте, докато станат на сняг. Разбийте жълтъците с останалата захар до побеляване. Добавете белтъците към жълтъците и разбъркайте.

2. Смесете брашното с какаото, бакпулвера и наситнени орехи. След това изсипете и сухата смес в купата с яйцата и отново разбъркайте.

3. Прехвърлете сместа в тава, застлана с пергаментова хартия. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Извадете блата и го охладете.

4. За крема загрейте 700 мл от млякото с ванилията. Разбъркайте жълтъците, захарта и нишестето с останалото студено мляко. Налейте горещото мляко към студената смес и разбъркайте. След това сложете на котлона и загрявайте до сгъстяване, като не спирате да бъркате. Прехвърлете крема в купа и го покрийте с фолио. Оставете го да се охлади.

5. За сиропа загрейте 200 мл вода със захарта. Добавете настърганата кора от лимон и алкохола. След като сместа заври и захарта се разтвори, залейте с нея стафидите. Оставете ги за поне час.

6. За шоколадовия сос загрейте сметаната и залейте натрошения шоколад. Разбъркайте, за да се разтопи шоколада. Налейте алкохола и отново разбъркайте.

7. Разбийте сметаната за гарниране със семенцата ванилия и захарта.

8. Натрошете блата и сложете половината в чаша за трайфъл. Залейте със сиропа и стафидите.

9. Сипете от предварително разбития крем, после шоколадов сос, още един ред блат, сироп, крем, шоколадов сос и накрая разбита сметана и малко какао.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти