Шоколадови чашки с крем Шантили

Изискан френски десерт

5 от общо 1 гласа
30 мин.
Необходими продукти

За чашките:

300 г качествен млечен шоколад

 

За крема:

150 г течна сметана (35% масленост)

30 г фина захар

1/4 ч.л. ванилова паста

12 пресни малини

Начин на приготвяне:

1. Нарежете чисто нова гъба на 12 квадратчета (3х3 см). Увийте всяко квадратче в парче прозрачно фолио, така че да се получи дръжка отгоре.

2. Начупете или нарежете шоколада и го сложете в пластмасова купа. Поставете го в микровълнова фурна за 30 секунди, докато 50% от него се разтопи, а останалите 50% не са разтопени. Разбъркайте енергично с шпатула, докато шоколадът се разтопи и стане лъскав. Ако все още има парченца шоколад, нагрейте купата с помощта на сешоар.

3. Наклонете купата с разтопения шоколад на една страна и потопете квадратче гъба, като го държите за дръжката от фолио. Потопете гъбата до 3/4 от височината ѝ, не повече. Подредете гъбите, потопени в шоколад в тавичка, постлана с хартия за печене. Оставете на стайна температура за 10 минути. След това отново потопете гъбите в шоколада и подредете отново в тавичката. Поставете в хладилник за 5-7 минути.

4. За крема сипете охладената сметана в купа заедно със захарта и ваниловата паста и разбийте с помощта на миксер, докато сметаната стане пухкава и може да се пресипе в шприц. Поставете купата с разбита сметана в хладилник, докато подготвите чашките.

5. Извадете гъбите с шоколад от хладилника и внимателно извадете шоколадовите чашки, като натискате гъбата и леко я завъртате. Подредете чашките в чиния. На дъното на всяка поставете по 1 малина.

6. Прехвърлете крема Шантили в шприц с назъбен накрайник. Шприцовайте крем във всяка шоколадова чашка. Поръсете с фин слой какао.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти