Шоколадов кейк с пияни круши

Опияняващо вкусен

0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:

за кейка:
430 г брашно
180 г захар
80 г какао
250 мл червено вино „Пино ноар“
250 мл прясно мляко
100 мл олио
2 яйца
2 с. л. лимонов сок
2 ч. л. бакпулвер
1 ванилия

за крушите:
6–8 дребни круши
600 мл червено вино „Пино ноар“
180 г захар
1 щипка индийско орехче

за глазурата:
100 г черен шоколад
20 мл олио

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер, като се налива и олиото. 

Прясното мляко се разбърква добре с лимоновия сок. 

Какаото се смесва с брашното, бакпулвера и ванилията. 

Към яйчната смес се добавят млякото, сухите съставки и виното, и се разбива добре. 

Квадратна форма за торта с подвижно дъно се покрива с пергаментова хартия. Кейковото тесто се пресипва във формата.

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 30 минути. Охлажда се. 

Крушите се белят и се избушват, като дръжките им се запазват.

Захарта, виното и индийското орехче се загряват в тенджера, докато захарта се разтвори. Слагат се крушите. Ако течността не ги покрива, се налива още вино. 

Пошират се в ароматната смес, затиснати с чиния, под капак, за около 15 минути. Оставят се да се охладят в течността и се изваждат. 

Около 150 мл от винената смес се сипват в касерола и се редуцира на умерен огън, докато се получи гъст сироп. 

Готовият кейк се заравнява.

Напоява се с част от останалата винена смес. 

Шоколадът се разтопява на водна баня, заедно с олиото. 

Кейкът се покрива с шоколадовата глазура. 

Крушите се подсушават, намазват се с редукцията и се подреждат върху кейка.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Прочетете още:

Сладки с шамфъстък и глазура
Великденски сладки
Как да си направим сладки мечета
Вкусни сладки с шоколад

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

За какво използвате лятото?