Пай със сливи и крем фреш

Невероятно ароматен сладкиш

0 от общо 0 гласа
60 мин.
Необходими продукти

За тестото:

1 1/4 ч.ч. брашно

2 с.л. захар

1/4 ч.л. сол

110 г студено безсолно масло

1 голям жълтък

2 с.л. леденостудена вода

За щройсела:

3/4 ч.ч. пудра захар

1 ч.ч. брашно

3/4 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сол

170 г студено безсолно масло

За пълнежа:

700 г узрели сливи Ренглота

2 с.л. захар

щипка сол

5 с.л. крем фреш (заквасена сметана)

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете в кухненски робот брашното, захарта и солта. Пулсирайте. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и пулсирайте отново, докато се образуват маслени трохи. В движение добавете студената вода.

2. Оформете тестото на плосък диск, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 1 час.

3. За щройсела в купа смесете брашното, пудрата захар, солта и нарязаното на малки кубчета студено масло. Смесете продуктите с пръсти, до образуването на трохи.

4. За пълнежа разрежете предварително измитите сливи и извадете костилките им. Нарежете ги на четвъртини и ги сложете в купа. Поръсете със захарта и разбъркайте. Оставете настрани за 15 минути.

5. Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина 3 мм. Прехвърлете го във плитка форма за пай (диаметър 24-25 см) и напаснете добре по дъното и стените. Изрежете излишното тесто по краищата, като оставите 1 см свободен. Прегънете тестото по краищата навътре и оформете борд с пръсти или с помощта на вилица. Надупчете с вилица тестото по дъното .Поставете във фризер за 30 минути.

6. Поставете изрязан кръг от хартия за печене върху тестото и върху него изсипете сурови зърна боб. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути. След това отстранете хартията със зърната и печете още 12-16 мин, до златисто.

7. Намажете изпечената кора с 2 с.л. крем фреш и поръсете равномерно с 1/3 от щройсел сместа. Изсипете пълнежа от сливи. Върху тях разпределете останалия крем фреш и изсипете останалите маслени трохи. Печете пая на 190 градуса 50 минути. Ако видите, че кората на пая започва да прегаря, поставете предварително изрязан кръг с голяма дупка по средата от двоен лист алуминиево фолио, за да я предпази.

8. Сервирайте парче пай, гарниран с топка ванилов сладолед или лъжица бита сметана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти