Обърнат сладкиш със сливи

С плътен карамелен вкус

3.67 от общо 3 гласа
90 мин.
Необходими продукти

3/4 ч.ч. безсолно масло

3/4 ч.ч. светлокафява захар

5-7 сливи сорт "Ренглота"

1 ч.ч. захар

2 големи яйца

1 ч.л. ванилов екстракт

1 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.л. сол

1/2 ч.ч. мътеница

Начин на приготвяне:

1. Поставете тавичка (диаметър 23 см, височина 5 см) на слаб огън и разтопете 60 г масло в нея. Добавете кафявата захар и изчакайте тя да се разтопи и да се образува тъмен карамел.

2. Разрежете сливите на половинки и отстранете костилките им. Всяка половина нарежете на тънки резени. Подредете резените в карамела в кръг, като започнете отвън навътре. Гответе 3 минути.

3. За тестото разбийте 110 г меко масло с помощта на миксер. Щом стане кремообразно, добавете малко по малко 1 ч.ч. захар, като едновременно с това разбивате до пухкавост на сместа. След това добавете жълтъците един по един и ваниловия екстракт, без да спирате разбиването. Добавете половината количество от предварително смесени сухи съставки - брашно, сол и бакпулвер. Налейте бавно мътеницата, след това добавете останалите сухи съставки. Разбийте до хомогенност.

4. Отделените белтъци разбийте с помощта на тел докато образуват меки връхчета. Добавете половината към сместа за тестото и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. След това добавете и останалите. Разбъркайте отново. Може да добавите фино настъргана лимонова или портокалова кора.

5. Изсипете тестото върху сливите и го разпределете равномерно. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 175 градуса 50-60 минути. След изваждане, оставете сладкиша да изстине 20-25 минути. Поставете голяма чиния върху тавичката и обърнете сладкиша в нея.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти