Маханча с халва, бял шоколад и бадеми

Наслада за окото и небцето

3 от общо 1 гласа
65 мин.
Необходими продукти

350 г сурови белени бадеми

200 г бял шоколад

250 г сусамова тахан халва

130 г захар Панела

1 с.л. смлян джинджифил

2 ч.л. розова вода

115 г разтопено масло

разтопено гхи за намазване

9 листа фини точени кори

сушени розови листенца

 

За сиропа:

100 г захар

100 г вода

20 мл розова вода

Начин на приготвяне:

1. За пълнежа сипете захарта и начупените на парченца бял шоколад и халва в кухненски робот. Добавете смления джинджифил и смелете сместа, не съвсем фино.

2. Отделно смелете бадемите.

3. В купа смесете смлените бял шоколад, халва и захар със смлените бадеми. Разбъркайте добре. Добавете розавата вода и разтопеното масло. Разбъркайте добре и поставете сместа за 20-30 минути в хладилник.

4. Подредете 3 точени кори една до друга по дължина, като леко ги застъпите. През това време покрийте останалите кори с влажна кухненска кърпа, за да не изсъхнат. Намажете разстланите кори с разтопено гхи и ги прегънете на две, по дължина. В долния край, по цялата дължина на корите, разпределете 1/3 от пълнежа. Завийте на руло, не много стегнато, като по средата на завиването намажете с още масло, за да не изсъхнат корите. Навийте рулото на охлюв. Отрежете края на охлюва, около 4-5 см., за да не стърчи. По същия начин навийте още 2 рула, като използвате по три кори за всяко. Увивайте всяко руло около предишното. Отрежете края на последното руло, за да не стърчи.

5. Намажете баницата с разтопено гхи отгоре и я поставете в хладилник за 20 минути. След това я изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути.

6. За сиропа сипете водата и захарта в касерола и оставете сместа да заври. Добавете розовата вода и дръпнете от огъня. Оставете сиропа да изстине.

7. Полейте внимателно изпечената маханча със захарния сироп. Поръсете със сушени листенца роза. Сервирайте десерта, гарниран с лъжица кисело мляко или лимонов сладолед.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти