Лимоново суфле

Свеж десерт за горещите летни дни

5 от общо 1 гласа
220 мин.
Необходими продукти

За основата:

110 г безсолно масло

2 с.л. захар

1/2 ч.л. сол

1 голям жълтък

1 ч.ч. брашно

За пълнежа:

4 големи яйца

1/3 ч.ч. + 3 с.л. захар

1 ч.л. настъргана лимонова кора

1/3 ч.ч. лимонов сок

щипка сол

2 с.л. безсолно масло

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. За основата от хрупкава тестена коричка разбийте мекото масло с помощта на миксер. Добавете захарта и солта без да спирате разбиването. Добавете жълтъка внимателно и продължете да разбивате, но не повече от 2-3 минути общо. Добавете брашното и разбийте за кратко до хомогенност.

2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете на плосък диск. Увийте го в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 45 минути. Преди да разточите тестото, то трябва да престои на стайна температура 15 минути.

3. За лимоновия крем отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците сложете в тенджерка върху умерен огън. Разбийте ги заедно с лимоновия сок, лимоновата кора, захарта и солта. Добавете и маслото, като не спирате да разбърквате. Гответе около 5 минути, докато кремът се сгъсти. Дърпенете от огъня и прецедете крема в купа. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.

4. Разточете тестото върху набрашнен плот в кръг с диаметър 28 см. Прехвърлете го във форма за тарт с подвижно дъно (диаметър 23 см и височина 2.5 см) и го притиснете по дъното и стените. Отстранете излишното тесто с помощта на дланта си. Поставете парче хартия за печене върху тестото и изсипете 500 г суров боб върху нея. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 190 градуса 30-35 минути. Отстранете хартията и суровия боб и печете още 5-7 минути, до златистокафяво. Оставете хрупкавата кора да изстине.

5. Разбийте белтъците с щипка сол с помощта на мкисер, докато започне да се образува пяна. Без да спирате разбиването, добавете захарта малко по малко. Разбивайте до получаването на меки връхчета, това ще отнеме около 7 минути.

6. Добавете 1/3 от разбитите белтъци към лимоновия крем и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. След това добавете останалите белтъци и разбъркайте отново.

7. Изсипете крема върху кората. Печете тарта в предварително загрята фурна на 190 градуса 25 минути. Оставете да изстине за 30 минути. Поръсете с пудра захар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти