Лимонов тарт

Свежо сладко изкушение

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти
  • За тестото:
  • 325 г брашно тип 500
  • 175 г меко масло
  • 3 г фина морска сол
  • 110 г пудра захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 5 жълтъка (80 г)
  • За лимоновия крем:
  • 250 г захар
  • 115 г меко масло
  • 4 г желатин
  • 4 яйца
  • 120 г лимонов сок
  • 1 щипка сол
  • За крема от лайм:
  • 400 г подсладено кондензирано мляко
  • 3 жълтъка
  • 114 г сок от лайм
  • За меренга:
  • 170 г белтъци
  • 250 г захар
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

За тестото в купата на миксера пресейте брашното. Прибавете маслото и солта. Разбийте на ниска скорост. Добавете захарта и отново разбийте, за да се смесят съставките. Прибавете ваниловия екстракт и жълтъците и разбийте на средна скорост за кратко.

Отделете тестото от стените на купата, увийте го с прозрачно фолио и го оставете да преседи една нощ (най-малко 2 часа) в хладилник. След това го разточете между  2 листа хартия за печене. В тава поставете силиконов килим, а отгоре лист хартия за печене. Сложете тестото в тавата и го охладете (в хладилник) за кратко. Изрежете квадрат от тестото с помощта на квадратен ринг за торта. По стените на ринга поставете ленти от изрязаното тесто. Охладете във фризер за 15 минути. Загрейте фурната на 160 градуса (без вентилатор).

Покрийте тестото с хартия за печене, посипете с ориз и печете (сляпо печене) около 15 минути, докато тестото не придобие златистокафяв цвят. Махнете хартията с ориза и допечете още 5 минути. Оставете да се охлади.

За лимоновия крем сложете масло и захарта в купата на миксера, разбивайте 4-5 минути, докато не се получи кремообразна смес. Залейте 4 г желатин със студена вода и оставете около 15 минути да набъбне. В купата с маслото при постоянно разбиване едно по едно добавете яйцата. Сместа трябва да стане хомогенна,  разбивайте още 1-2 минути. Прибавете лимоновия сок и щипка сол. Не се притеснявайте, ако сместа стане на гранули.

Прехвърлете сместа в тенджера и сложете на тих огън. Щом маслото се разтопи, усилете огъня. Щом сместа кипне, оставете крема да ври на тих огън около минута, като не спирате да бъркате. Свалете крема от котлона, добавете желатина и бъркайте, докато не се разтвори напълно. Прехвърлете в друг съд и оставете да се изстуди.

За крема от лайм загрейте фурната на 150 градуса (без вентилатор). В купата на миксера сипете кондензираното мляко и жълтъците. Разбивайте, докато се получи гладка смес. Добавете сока от лайм и разбивайте, докато сместа не стане гладка.

Изсипете сместа в изпечената кора на тарта. Печете 5-6 минути. В средата кремът трябва да е леко недопечен и да се мърда при разклащане на формата. Приберете в хладилника.

За меренга сложете белтъците и захарта в купа. Поставете купата върху тенджера с вода на умерен огън и не спирайте да бъркате до разтопяването за захарта. След като тя се разтопи, не спирайте да бъркате. Когато сместа достигне температура от 65-68 градуса, махнете купата от водната баня. Разбивайте сместа в миксера, докато купата не се охлади.

Сложете крема от лимон и швейцарски меренг в шприцове с накрайник 1А. Украсете тарта, като оформяте розички от меренга и крема, като ги редувате. Накрая поръсете с настъргана кора от лайм.

Вижте още сладки предложения:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти