Лимонов кейк с мащерка

Сочен и лек десерт

5 от общо 2 гласа
50 мин.
Необходими продукти

За кейка:

200 г масло

200 г захар

100 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

100 г бадемово брашно

4 яйца от свобдно отглеждани кокошки

1 лимон, настъргана кора

1 ч.л. листенца прясна мащерка

 

За сиропа:

4 с.л. захар

2 лимона, сок

1/2 ч.л. листенца прясна мащерка

Начин на приготвяне:

1. Разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер до получаването на пухкава и гладка смес.

2. Разбийте яйцата в купичка. Добавете ги на струйка към маслената смес, без да спирате разбиването.

3. В купа смесете брашното, бадемовото брашно и бакпулвера. В по-малка купичка смесете фино настърганата лимонова кора и нарязаните листенца мащерка. Добавете към сместа с масло и яйца първо лимоновата кора и мащерката, а след това и сухите съставки, малко по малко.

4. Намаслете дъното и стените на 2 малки форми за хляб (450 г) и ги постелете с хартия за печене. Разпределете сместа в тях. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 25 минути.

5. За сиропа сипете лимоновия сок в тенджерка зедно със захарта и леко счуканите в хаванче листенца мащерка и я поставете на умерен огън. Разбъркайте докато захарта се разтвори.

6. Щом извадите изпечените кейкове от фурната, набучете ги с дървен шиш. Залейге със сироп, лъжица по лъжица. Оставете кейковете да изстинат и да поемат сиропа.

7. Поднесете парче лимонов кекс с мащерка с лъжица пълномаслено кисело мляко.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти