Лятна торта

Сладка феерия от цветове, вкусове и аромати

0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:

за блата:
250 г брашно
140 г захар
200 мл зехтин „Екстра върджин“
100 г сирене „Рикота“
5 яйца
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода

за лимоновия крем:
3 лимона
150 г краве масло
150 г захар
4 яйца

за крема с маскарпоне:
500 г сирене „Маскарпоне“
150 г пудра захар
100 г бял шоколад
300 мл животинска сметана
50 мл бренди
10 г бурбонска ванилова захар

за сиропа:
150 г боровинки
100 г захар

за гарниране:
200 г боровинки
200 г малини
200 г ягоди
2 стръка мента 

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта за блата се разбиват. Към тях се прибавят зехтинът, рикотата и смесените бакпулвер, сода и брашно. Разбърква се. 

Тестото се изсипва във форма за торта с подвижно дъно, с диаметър 26 см. 

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 30 минути и се охлажда. 

Блатът се реже хоризонтално на три с нож за хляб. 

Лимоновият крем се приготвя, като кората на лимоните се настъргва в подходяща купа, налива се и сокът, прибавят се две яйца, два жълтъка, захарта и нарязаното на кубчета масло. 

Съдът се слага на водна баня и се вари при постоянно бъркане, докато се получи крем с консистенцията на пудинг. Кремът се охлажда в хладилник. 

Боровинките и захарта за сиропа се загряват в касерола, варят се на слаб огън около 5 минути. Оставят се да се охладят. 

Маскарпонето, брендито и пудрата захар за крема се разбъркват с шпатула. 

Сметаната се разбива с миксер заедно с ваниловата захар, докато стане на гъст сняг. 

Маскарпонето се разбърква с накълцания шоколад. Прибавя се и сметаната и се разбърква внимателно. 

Ягодите се нарязват и се разбъркват с останалите плодове за гарниране. Една част от тях се заделя за украса.

Във форма за торта се слага блат, сиропира се, намазва се част от лимоновия крем, поръсва се с част от плодовете, върху тях се слага от крема с маскарпоне, като една част се заделя за заглаждане на стените. 

Така се подрежда цялата торта, като след третия блат, плодове не се слагат. Тортата се охлажда в хладилник поне за 4 часа. 

Преди сервиране стените се заглаждат с крем с маскрапоне.

Гарнира с останалите плодове и листенца мента.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Още рецепти за торта:

Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти