Крем карамел

Класически любим десерт

2 от общо 5 гласа
70 мин.
Необходими продукти

За карамела:

30 г захар

20 г вода

мазнина

За крема:

2 големи яйца

1 жълтък

20 г захар

3 ч.л. ванилов екстракт

250 мл прясно мляко

50 мл течна сметана

Начин на приготвяне:

1. Поставете керамични купички или формички в тава и ги загрейте леко във фурната. Напръскайте дъното и стените на купичките с мазнина. Поставете ги в дълбока тава.

2. В касерола сипете захарта и водата и оставете сиропа да заври, да образува балоончета и да промени цвета си до тъмнокехлибарен. Не разбърквайте карамела, а само поклащайте леко съда. Дръпнете от котлона и разпределете карамела на дъното на купичките. Слоят карамел трябва да е тънък.

3. За крема в тенджера сипете прясното мляко и сметаната и оставете сместа да се загрее. В купа разбийте яйцата и жълтъка съвсем леко. Добавете топлата смес от мляко и сметана и разбъркайте внимателно, до получаването на еднородна смес. Пресипете сместа в кана.

4. Напълнете 80% от обема на купичките с крема. Налейте гореща вода до средата на тавата и покрийте с прозрачно фолио. Поставете в предварително загрята фурна на 100 градуса и печете 45 минути.

5. Оставете купичките с крем карамел да изстинат на стайна температура. След това ги поставете в хладилник поне за 4 часа. Преди сервиране, минете със затопленото острие на нож по краищата и обърнете крема в чиния.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти