Кекс с мак и боровинки

Идеалното допълнение към следобедното кафе

2 от общо 4 гласа
100 мин.
Необходими продукти

260 г пресни боровинки
220 г брашно (+ за поръсване)
180 г пудра захар
150 г меко краве масло (+ за намазване)
100 г заквасена сметана
40 г маково семе
10 г бурбонска ванилова захар
2 яйца
2 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
кората от 1 лимон
за глазурата:
150 г пудра захар
1 с. л. лимонов сок 

Начин на приготвяне:

Маковото семе се сипва в кипяща вода за 1–2 минути, след което се прехвърля в цедка, полива се със студена вода и се оставя да се отцеди добре. 

Маслото и захарта се разбиват на крем. Добавят се яйцата и се разбива. 

Следват сметаната, брашното, отцеденото маково семе, бакпулверът, настърганата лимонова кора, щипка сол и ваниловата захар. Всички съставки се разбъркват внимателно до хомогенизиране. 

Форма за торта с диаметър 23 см се застила с пергаментова хартия, намазва се с масло и се поръсва с брашно. Тестото се прехвърля в нея, а отгоре се поръсват боровинките.

Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 40 минути. Охлажда се. 

Пудрата захар се пресява и се разбърква с лимоновия сок. Сладкишът се декорира с глазурата.

Прочетете още:

Орехов кекс с фурми
Кекс с тахан, сусам и мляко
Кекс с шоколадова заливка
Мраморен кекс с парченца шоколад
Бърз кекс с кисело мляко

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти