Ябълков тарт „Жалузи“ с бутер тесто

Сочно предложение за десерт от Марта Стюарт

5 от общо 1 гласа
60 мин.
Необходими продукти

5 ябълки

3/4 ч.ч. захар

1 шушулка ванилия

3 с.л. коняк

1 ч.л. настъргана лимонова кора

2 с.л. лимонов сок

1/4 ч.л. сол

2 ч.л. брашно

2 с.л. безсолно масло

1 лист бутер тесто

1 яйце

захар за поръсване

ванилов сладолед

За начало в тази рецепта се изпичат ябълките за пълнежа. Горната част на тарта се оформя от ленти бутер тесто, което напомня на жалузи.

Начин на приготвяне:

1. Обелете ябълките и ги почистете от семките и твърдата вътрешност. Нарежете ги на 8 резена и ги сложете в голяма купа. Към тях добавете настърганата лимонова кора, лимоновия сок, брашното, захарта, остърганата вътрешност на шушулката ванилия, коняка и солта. Разбъркайте добре и пресипете в стъклена тавичка. Печете ябълките в предварително загрята фурна на 175 градуса 40 минути.

2. Развийте листа размразено бутер тесто (42х32 см) и го сложете хоризонтално пред вас, с дългата страна. Разделете тестото на три равни части и от двата края изрежете ленти с ширина 2 см. Ако дължината на листа тесто ви е 42 см, двете ленти открая трябва да са по 14 см, като по средата остане също 14-сантиметрова лента. Изсипете охладените ябълки върху тестото по средата и ги разпределете равномерно.

3. Разбийте яйцето с 1 ч.л. вода и намажете с него лентите тесто. След това ги прегънете навътре, върху ябълките, като редувате лява и дясна лента. Отгоре намажете целия тарт с яйце и поръсете с кристална захар. Печете ябълковия тарт в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути, след това намалете градусите на 170 и печете още 20 минути. Последните 2-3 минути от печенето включете грил функцията, за да се карамелизира захарта, но наблюдавайте сладкиша през това време.

4. Сервирайте правоъгълно парче ябълков тарт с топка ванилов сладолед по желание.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти