Хрупкаво изкушение

Бисквити с лешници

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

За целувчената лешникова основа:

94 г пудра захар

9 г брашно  

94 г фино смлени лешници

119 г белтъци

1 щипка сол

22 г кристална захар

44 г печени и натрошени лешници за поръсване

пудра захар за поръсване

 

За лешниковия крем:

300 г печени лешници

200 г захар

500 г прясно мляко (от 2,8 до 3,5%)

120 г захар                      

1 ч.л. ванилов екстракт

30 г царевично нишесте    

30 г брашно

8 жълтъка

175 г краве масло

Начин на приготвяне:

Пресейте заедно фино смлените лешници, пудрата захар и брашното.

Сложете белтъците и солта в купата на миксера. Добавете кристалната захар и бъркайте на висока скорост, докато не получите твърда пяна, около 2 минути.

Прехвърлете разбитите белтъците в голяма купа, добавете сухите съставки и внимателно ги съединете.

Върху хартия за печене очертайте с молив кръгове с диаметър 8 см. Прехвърлете сместа в пош с кръгъл накрайник и оформете малки дискове в тавата. Половината дискове поръсете с натрошените лешници (това ще е горната част на сладкиша) и после с пудра захар веднъж, а след 5 минути още веднъж. Печете на 160 градуса 5 минути, после намалете температурата на 150 градуса и печете още 15 минути, докато меренгът не стане златист.

За лешниковия крем първо пригответе пралината. Карамелизирайте захарта. Щом стане медена на цвят, прибавете лешниците в карамела и внимателно разбъркайте. Изсипете върху силиконова подложка и охладете. След това леко смачкайте с точилка и смелете в мощен блендер, докато не получите гъста, маслоподобна смес.

След това пригответе обикновен сладкарски крем. Загрейте млякото с половината от захарта и ваниловия екстракт и преди да кипне, дръпнете от огъня. Разбъркайте жълтъците с останалата захар, добавете брашното, а най-накрая – нишестето и бъркайте с телена бъркалка, докато сместа стане гладка, без бучки.

Сипете приблизително една трета от топлото мляко и хубаво разбъркайте. Върнете цялата смес в съда с млякото и гответе на умерен огън при непрекъснато бъркане. Щом усетите, че сместа се сгъстява, свалете от огъня и бъркайте още 30 секунди, докато не стане гъста и напълно хомогенна. Пресипете крема в плитък съд (поднос), разстелете добре, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да се охлади.

Към охладения сладкарски крем добавете първо 175 г масло и бъркайте на висока скорост. Сложете и 160 г от лешниковата пралина и бъркайте още 2-3 минути. Оставете готовия лешников крем хубаво да се охлади - поне за час.

Сглобете сладкиша. Внимателно отлепете хартията от хрупкавите дискове. Поставете дисковете, които не са поръсени с лешници върху равна повърхност. С пош нанесете от лешниковия крем по ръба на диска. В средата сложете кайсиево сладко. Отгоре поставете диска с лешниците. Поръсете с пудра захар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти