Хрупкава млечна баница

Сочна, ефирна и ароматна

5 от общо 3 гласа
75 мин.
Необходими продукти

кори за баница - 1 пакет 

яйца - 6 бр.

прясно мляко - 750 мл 

захар - 230 гр

масло - 60 гр

канела - 1/2 ч.л. 

ванилия - 2 пакетчета 

пудра захар по желание

Да се направи хрупкава млечна баница, която в същото време е мека и сочна отвътре си е майсторлък. Обикновено успехът в приготвянето на този иначе непретенциозен десерт се крие в корите. Домашно точената юфка е перфектният вариант, защото корите са по-дебели и съответно поемат повече. Но пък как да улучи човек точното количество мляко и яйца! За най-сигурно с нея се прилага правилото на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече.

С тази рецепта на Mate Kitchen за хрупкава млечна баница няма да се налага да мерите на око. Ползвахме фини точени кори, така че ще се насладите на сочна, ефирна и ароматна баница с ванилово-канелен дъх и хрупкав завършек. И пропорциите са точни, така че винаги да се радвате на един и същ вкусен резултат. Иначе методът на приготвяне е добре познат – запичате корите с масло, заливате ги със смес от прясно мляко и яйца, връщате във фурната да стегнат и след това чакате да изстине. Няма как, млечната баница не става за ядене, когато е топла, така че си трябва малко търпение.

В случай че хрупкавото в баницата ви се струва повече, може просто да добавите още едно яйце и 250 мл прясно мляко. А ако не искате канеленият дъх да е в нея, а да загатва леко за себе си, можете да не слагате канела при печенето. Просто преди поднасяне поръсете баницата със смес от пудра захар и малко канела.

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

1. Пригответе кръгла тава с размер 33-35 см и я намажете с част от разтопеното масло.

2. Сложете една кора на работния плот с дългата страна към вас, намажете я с масло и отгоре сложете още една кора. След това я нагънете произволно и я сгънете в кръгла форма по средата на тавата. Направете същото с останалите кори, като се старатете да поддържате кръглата и къдрава форма.

3. Намажете корите отгоре с разтопено масло, поръсете с канела и ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до златист загар.

4. През това време сипете млякото в тенджера и го затоплете. Свалете го от котлона, разбийте яйцата със захарта в купа и бавно прибавете към млякото, докато бъркате непрекъснато. Прибавете ванилията и разбъркайте отново.

5. Извадете тавата с готовите кори от фурната и с лъжица налейте млечно-яйчената смес между корите, като я разпределите равномерно.

6. Върнете тавата във фурната и печете за още 20-25 минути, или докато яйцата стегнат.

7. Извадете млечната баница, охладете и по желание поръсете с канела и пудра захар.

Внимание: Съдържа яйца, кори за баница, масло и прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти