Фокача с грозде

Пухкава и вкусна

5 от общо 1 гласа
30 мин.
Необходими продукти

4 3/4 ч.ч. брашно

3/4 ч.л. суха мая

2 1/4 ч.ч. топла вода

1 с.л. + 1 1/2 ч.л. сол

1/3 ч.ч. + 1 с.л. зехтин екстра върджин

400 г червено грозде без семки

едра молска сол

захар

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа сипете брашното и поръсете върху него маята. Разбъркайте с помощта на миксер (приставка за тесто). Без да спирате, добавете топлата вода малко по малко. Оставете тестото да се омеси докато започне да се отделя от стените на купата. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса на топло място, докато удвои обема си.

2. Добавете солта към тестото и омесете отново с помощта на миксера в продължение на 3 минути. След това извадете тестото върху набрашнен плот и  го омесете леко, прегъвайки го от всички страни, като плик. Поставете в поръсена с олио купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да втаса до удвояване на обема, около 1 час.

3. Още веднъж омесете тестото леко върху плота. Поставете го отново в купата, покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса за около 30 минути.

4. Сипете 1/3 ч.ч. зехтин в голяма и дълбока кръгла тава (диаметър 35 см, височина 8 см). Поръсете зърната грозде с 1 с.л. зехтин и разбъркайте.

5. Загрейте камък за пица на средното ниво във фурната на 220 градуса. Поставете тестото в тавата, като го разтеглите във всички краища, за да изпълни тавата. Разпръснете зърната грозде върху тестото. Покрийте тавата с прозрачно фолио и оставете фокачата да втаса, за около 45 минути. Печете фокачата 30 минути.

6. Щом извадите фокачата от фурната, поръсете с щипка едра сол и кристална захар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти